Najnovije vesti

MOSKVA KATEGORIČNA: U Rusiji nikome ne odgovara navodno trovanje Navaljnog!
Foto: AP / Pavel Golovkin

kremlj

MOSKVA KATEGORIČNA: U Rusiji nikome ne odgovara navodno trovanje Navaljnog!

Planeta

Kremlj je danas odbacio optužbe da je odgovoran za trovanje opozicionog lidera Alekseja Navaljnog ističući da nema nikakvog osnova da zbog tog slučaja Rusiji budu uvedene sankcije.

Portparol Kremlja Dmitrij Medvedev odbacio je navode da Rusija stoji iza napada na Navaljnog i upozorio ostale zemlje da ne donose preuranjene zaključke. 

"Ako se pogleda trezveno na to što se desilo, ne mislim da bi bilo kome bilo od koristi „trovanje“ tog čoveka“, odgovorio je Peskov na pitanje novinara, da li smatraju u Kremlju da u Rusiji postoje ljudi i snage kojima bi odgovarao ovaj incident.

Dodao je da nema razloga se razgovara o sankcijama protiv Moskve, nakon što je nemačka kancelarka Angela Merkel juče rekla da će se konsultovati sa saveznicima iz NATO o mogućem odogovorm na trovanje Navaljnog.

foto: EPA / Clemens Bilan

Nemačka vlada saopštila je juče da ima "neoborive dokaze" da je Navaljni otrovan novičokom, nervnim agensom za koji se veruje da se proizvodi u Rusjii.

Vodeći ruski naučni institut nije pronašao tragove otrova u organizmu Navaljnog

Analiza biološke tečnosti opozicionara Alekseja Navaljnog koju je vršio moskovski Naučno-istraživački institut "Sklifosovski" nije pronašla tragove otrovnih supstanci iz grupe organofosfornih jedinjenja kojima pripada "Novičok".

"Tokom istraživanja tečnosti nismo otkrili organofosforna jedinjenja, niti preparate koji inhibiraju holinesterazu", rekao je vodeći stručnjak instituta Mihail Pochverija televiziji "Rusija 24".

foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Istraživanje je vršeno na spektrometru firme Agilent Technologies koji sadrži 240.000 standardnih skupova supstanci koji odgovaraju elektronskoj bazi Nacionalnog instituta za standardizaciju SAD, objasnio je Pochverija.

Nemačka vlada je, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila juče da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni "otrovan" supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova "Novičok". S tim u vezi, portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je da Berlin nije obavestio Moskvu o svojim zaključcima i da Rusija nema takve podatke.

Kurir.rs / Tanjug, Sputnjik,   Foto: AP / Pavel Golovkin

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...