Najnovije vesti

MISTERIJA DŽINOVSKOG KRATERA U SIBIRU: Večiti led se topi, a eksplozije bi mogle osloboditi i drevne BOLESTI! (VIDEO)
Foto: Youtube prtscr / Vesti Jamal

snaga prirode

MISTERIJA DŽINOVSKOG KRATERA U SIBIRU: Večiti led se topi, a eksplozije bi mogle osloboditi i drevne BOLESTI! (VIDEO)

Planeta

Najnoviji džinovski krater koji se pojavio u Sibiru s razlogom zabrinjava naučnike koji ga istražuju i to zbog više problema.

Mehur nakupljenog metana, koji je ko zna koliko dugo rastao ispod večnog leda u Sibiru koji je sada počeo da se otapa, eksplodirao je i stvorio impresivan krater dubok 50 metara.

Ovu džinovsku rupu prvi put je primetio televizijski tim koji je leteo iznad tog područja, a prema navodima časopisa Siberian Times, kada su naučnici krenuli u istraživanje ove pojave, pronašli su komade leda i stenja izbačene stotinama metara dalje od epicentra.

Naučnici su tek počeli sa istraživanjem ovog fenomena i za sada nije sa sigurnošću utvrđeno da li je ovaj ponor nastao kao posledica klimatskih promjena. Međutim, 2014. se nešto slično dogodilo na poluostrvu Jamal na severozapadu Rusije, nakon niza neobično toplih leta, piše Science Alert. 

foto: Youtube prtscr / Vesti Jamal

Stručnjaci smatraju da su ovakve džinosvske rupe rezultat iznenadnog kolapsa brežuljaka ili tundre, koji nastaje kada otapanje permafrosta uzrokuje nakupljanje metana ispod površine.

Zbog globalnog zagrevanja na Arktiku se ubrzano otapa područje večnog leda. Naučnici smatraju da ovaj proces utiče na stvaranje ovakvih rupa ali još nema dovoljno istraživanja koja sa sigurnošću potvrđuju da su klimatske promene te koje primarno izazivaju pojavu ovih kratera. 

Metan je 84 puta snažniji gas od ugljendioksida tako da bi ispuštanje ogromnih zaliha tog gasa moglo pokrenuti nepovratan proces koji može još više ubrzati globalno zagrevanje.  

Analiza kratera

Studija iz 2017. analizirala je fotografije takvih ponora koje sežu još iz 1970-ih i utvrdila da su se poslednjih godina oni primetno povećali, što navodi na to da je otapanje permafrosta barem delomičan pokretač ovih fenomena. 

Iste godine je drugo istraživanje pronašlo 7.000 gasnih mehura ispod poluostrva Jamal, tačno na istom mestu gde se sada otvorio ogroman bezdan.

Osim što bi se zbog klimatskih promena u atmosferu mogla izbaciti neverojatna količina do sada zarobljenog metana, naučnici su zabrinuti i zbog toga što bi otapanje permafrosta moglo osloboditi drevne bolesti o kojima ne znamo skoro ništa.

Kurir.rs / Index.hr / Science alert,  Foto:  Youtube prtscr / Vrsti Jamal

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...