Najnovije vesti

TRAMP POZVAO IRAN DA NE IZVŠI SMRTNU KAZNU NAD SPORTISTOM: Državna TV emitvala priznanje Navida Afkarija!
Foto: EPA / Chris Kleponis, društvene mreže

optužen za ubistvo

TRAMP POZVAO IRAN DA NE IZVŠI SMRTNU KAZNU NAD SPORTISTOM: Državna TV emitvala priznanje Navida Afkarija!

Planeta

Iranska televizija emitovala je priznanje o počinjenom zločinu rvača koji je osuđen na smrtnu kaznu, nakon kritika koje je američki predsednik Donald Tramp izneo na Tviteru povodom ovog slučaja, javlja AP.

Agencija navodi da je ovo priznanje nalik stotinama drugih u Iranu za koje se sumnja da su učinjena pod prisilom i koja su emitovana na državnoj televiziji u toku prethodne decenije. 

Slučaj 27-godišnjeg Navida Afkarija privukao je pažnju svetske javnosti, koja njega i njegovu braću smatra žrtvama režima u Iranu, i podstakao zahteve za ukidanje smrtne kazne u toj zemlji, na koju svake godine bude osuđen znatan broj ljudi.

Afkari je sa svoja dva brata učestvovao na antivladinim protestima u Širazu 2018. godine, kada je, kako ga vlasti optužuju, ubio jednu osobu, podseća AP. 

Protesti na kojima su tri brata učestvovala bili su izazvani nezadovoljstvom usled ekonomske situacije u zemlji, da bi se na kraju pretvorili u direktan poziv na svrgavanje teokratskog režima.

Takvi nemiri nastavili su se sporadično u Iranu u to vreme, kada su vlasti uhapsile na hiljade ljudi. Navid Afkari je osuđen na smrtnu kaznu, a njegova braća Vahid Afkari i Habib Afkari na 54 i 27 godina zatvora. 

Ovaj slučaj privukao je pažnju i američkog predsednika Donalda Trampa.

"Lideri Irana, bio bih vam jako zahvalan ako biste poštedeli život ovog mladog čoveka i ako ga ne biste pogubili. Hvala vam", napisao je Tramp na Tviteru u petak. 

U subotu uveče, vlasti Irana odgovorile su na Trampov tvit objavljivanjem televizijske reportaže o Afkariju, u kojoj je bilo reči o ubistvu za koje je osuđen, motivima za ubistvo i navodnim dokazima na osnovu kojih je osuđen, a emitovano je i njegovo priznanje da je počinio zločin, za koje mnogi tvrde da je bilo iznuđeno.

Iranska poludržavna novinska agencija Tasnim je prenela da je američki predsednik zabrinut zbog života jednog ubice, ali ne i zbog stanja pacijenata obolelih od COVID-19, ugroženih sankcijama koje su SAD uvele Iranu.

Kurir.rs / Tanjug,  Foto: Profimedia, društvene mreže

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...