SZO HVALI ŠVEDSKI MODEL BORBE PROTIV KORONE: Prvo su pljuštale kritike, a sada se situacija potpuno preokrenula
Foto: EPA/Johan Nilsson

kovid-19

SZO HVALI ŠVEDSKI MODEL BORBE PROTIV KORONE: Prvo su pljuštale kritike, a sada se situacija potpuno preokrenula

Planeta -

Najmanji udeo pozitivnih u rekordnom broju testiranih osoba od početka pandemije zabeležen je u Švedskoj prošle nedelje, kada je koronavirus potvrđen kod samo 1,2 odsto testiranih, objavio je Zavod za javno zdravstvo Švedske, dok u drugim zemljama širom Europe raste broj dnevno zaraženih.

Švedska nije uvela karantin, već se fokusirala na ličnnu odgovornost građana, fizički razmak i pojačanu higijenu kao sredstva za usporavanje pandemije, umesto pokušaja eliminisanja virusa.

Isprva je strategija oštro kritikovana zbog komparativno većeg broja umrlih proletos, ali u poslednje vreme zvaničnici SZO-a (Svetska zdravstvena organizacija) hvale švedsku strategiju kao održiv model.

"Cilj našeg pristupa je da sami ljudi shvate potrebu pridržavanja preporuka i smernica koje su na snazi", kazao je na konferenciji za novinare Johan Karlson, direktor švedske agencije za javno zdravstvo.

foto: EPA-EFE/Anders Wiklund

Dok brojne zemlje menjaju pravila i restrikcije, Karlson navodi da su švedske smernice kreirane za duže razdoblje i tako da budu razumljive.

"Ne postoje drugi trikovi pre no što budu dostupne medicinske mere, prvenstveno vakcina. Švedsko stanovništvo je to uzelo k srcu", rekao je Karlson.

U Švedskoj je umrlo više od 5.800 zaraženih, puno više po glavi stanovnika nego u susednim nordijskim zemljama, ali manje nego, primer, u Italiji, Španiji i Velikoj Britaniji.

Broj dnevno umrlih, hospitalizovanih i novozaraženih nizak je, dok je u zemljama poput Španije i Francuske izuzetno porastao broj zaraženih nakon ukidanja karantina.

foto: Profimedia

Švedska je prošle sedmice sprovela više od 120.000 testiranja na koronavirus, a samo je nešto više od 1.300 testova bilo pozitivno, što je znatno manje od 19 odsto pozitivnih testova u nekim prolećnim nedeljama.

Sada Švedska ima najmanju stopu zaraze koronavirusom u Skandinaviji.

"Naša je strategija dosledna i održiva. Verovatno imamo manji rizik širenja nego u drugim zemljama", rekao je Jonas Ludvigson, profesor epidemiologije s instituta Karolinska.

Dodao je da je Švedska verovatno postigla veći nivo imuniteta u populaciji od većine zemalja. "Mislim da sada imamo puno koristi od toga", rekao je.

foto: EPA/ANDERS WIKLUND

Ipak, švedski pristup ima i kritičare. U uvodniku švedskih novina Dagens Niheter navodi se kako je sve veći broj poklonika švedske strategije zaboravio veliki broj umrlih.

"Čini se da je neke brojeve potrebne ponoviti. U Švedskoj je umrlo 5.837 osoba od koronavirusa, pet puta više nego u Danskoj", navodi list.

Kurir.rs/Radio Sarajevo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track