ŠPIGL O STANJU NAVALJNOG: Može da govori, seća se onoga što mu se dogodilo, policija pojačala obezbeđenje u bolnici
Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN, EPA / YEVGENY FELDMAN

NEMAČKA

ŠPIGL O STANJU NAVALJNOG: Može da govori, seća se onoga što mu se dogodilo, policija pojačala obezbeđenje u bolnici

Planeta -

Ruski bloger i lider opozicije Aleksej Navaljni već može da govori i seća se detalja onoga što mu se dogodilo pre nego što je izgubio svest u avionu, piše list „Špigl“.

List dodaje da je nemačka policija pojačala njegovo obezbeđenje u bolnici u Berlinu.

Prema navodima lista, stanje pacijenta je bolje, „nego što je moglo da se očekuje u takvoj situaciji“.

List ističe da se očekuje da će Navaljni moći da prima posete.

Berlinska policija nakon toga je saopštila da ne zna kako se u medijima pojavila informacija o pojačanim merama obezbeđenja i da u principu ne komentarišu bezbednosne mere.

Hospitalizacija Navaljnog

Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu.

Lekari bolnice u Omsku saopštili su da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja, moždanog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

Međutim, ruski bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu na zahtev njegove supruge. Kasnije su nemački lekari iz klinike „Šarite“, u koju je smešten Navaljni, saopštili da rezultati njihovih analiza ukazuju na to da je Navaljni otrovan supstancom iz grupe holinesteraza.

Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track