Fotoreportera oteli Britanski džihadisti u Siriji

Otmica

Fotoreportera oteli Britanski džihadisti u Siriji

Planeta -
Više od 10 otmičara govorilo je engleski, od kojih je bar devet imalo londonski naglasak

LONDON - Britanski fotograf Džon Kantil, koji je nedelju dana bio otet u Siriji, kaže da su njegovi otmičari bili islamski ekstremisti, među kojima je bilo više Britanaca.Kantil je, zajedno sa holandskim kolegom Jerunom Urlemansom, otet na severu Sirije 19. jula, a oslobođen je nedelju dana kasnije.

U tekstu u "Sandej tajmsu", on kaže da ga je u kampu držalo oko 30 džihadista iz Britanije, Pakistana i ruske autonomne republike Čečenije.Prema Kantilovim rečima, on i Urlemans su pobegli uz pomoć pripadnika opozicione Slobodne sirijske armije, koja se bori pritiv vlasti predsednika Bašara al Asada.

Obojica su ranjeni prilikom bekstva, kada su otmičari pucali na njih."Na kraju sam trčao za svoj život, bosonog i vezanih ruku, dok su britanski džihadisti, mladići sa južnim londonskim naglaskom, pucali da bi me ubili", kaže Kantil.

Prema njegovim rečima, više od 10 otmičara govorilo je engleski, od kojih je bar devet imalo londonski naglasak."Dvojica su bili toliko poengleženi da nisu ni znali arapski", dodao je Kantil.

Forin ofis je potvrdio da je Kantil bio u kampu, kao i da sve tvrdnje o Britancima među strancim borcima u Siriji uzima veoma ozbiljno."Posmatramo situaciju što pažljivije možemo", izjavio je portparol britanskog ministarstva spoljnih posloa za AFP.

"Pogoršanje bezbednosne situacije u Siriji jasno ostavlja opasan prostor za strane borce. Rešenje je u obezbeđenju robustne međunarodne akcije da bi se rešila ta kriza", dodao je portparol.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja