Najnovije vesti

OTKRIVENO TRAMPOVO TAJNO ORUŽJE: Može da lansira ka Rusiji i do 100 moćnih bojevih glava (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Youtube/Printscreen

ratna mornarica amerike

OTKRIVENO TRAMPOVO TAJNO ORUŽJE: Može da lansira ka Rusiji i do 100 moćnih bojevih glava (VIDEO)

Planeta

Predsednik SAD Donald Tramp je tokom razgovora o tajnom američkom oružju, o kome navodno niko ništa ne zna, verovatno imao u vidu termonuklearnu bojevu glavu male jačine V76-2.

„Predsednik je verovatno imao u vidu V76-2, novu nuklearnu bojevu glavu, koja je napravljena za balističke rakete američke Ratne mornarice „Trident D-5“, koje se lansiraju sa podmornica“, navodi portal Popular mehaniks.

Američka Ratna mornarica trenutno ima 12 podmornica i svaka ima oko 20 raketa UGM-133A „Trident D-5“. Svaka od tih balističkih raketa može da ponese četiri do pet bojevih glava V76 jačine 100 kilotona.

Samo jedna takva američka podmornica, koja se nalazi u blizini kanadske obale, „može da lansira na zapad Rusije 80-100 bojevih glava“. Jačina V76-2 u odnosu na V76 je veća za četiri do deset kilotona.

U februaru je Pentagon izjavio da su SAD počele instalaciju bojevih glava male snage V76-2 na podmornice.

Direktor informacionog projekta o nuklearnom naoružanju Federacije američkih naučnika Hans Kristijansen rekao da je plan da se V76-2 prave na bazi termonuklearne bojeve glave V76-1 uklanjanjem termonuklearnog goriva (uranijuma, litijuma i deuterijuma), usled čega će od prethodne bojeve glave ostati samo okidač plutonijuma, dok će se energija novog oružja smanjiti sa 100 na pet do šest kilotona.

Kurir.rs/Sputnik

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...