ARKTIK OSTAJE BEZ LEDA: Odlomio se ogromni glečer na Grenlandu, evo kakvu opasnost to donosi
Foto: EPA/Ida Guldbaek Arentsen

klimatske promene

ARKTIK OSTAJE BEZ LEDA: Odlomio se ogromni glečer na Grenlandu, evo kakvu opasnost to donosi

Planeta -

Veliki deo ledenog pokrivača Grenlanda, procenjen na oko 110 kvadratnih kilometra, odlomio se na dalekom severoistoku Arktika, naveli su naučnici koji kažu da je to dokaz brzih klimatskih promena.

Deo glečera odlomio se u fjordu zvanom Njoghalfvjerdsfjorden koji je dug oko 80 kilometara i širok oko 20 kilometara, saopštio je danas Nacionalni geološki institut Danske i Grenlanda.

Glečer se nalazi na kraju severoistočnog ledenog toka Grenlanda gde ulazi u okean. Godišnje topljenje za najveći arktički ledeni pojas na severoistočnom Grenlandu meri se optičkim satelitima.

Pokazuje se da su izgubljene ledene površine u poslednje dve godine prešle svaka 50 kvadratnih kilometara. Ledeni pojas je od 1999. izgubio 160 kvadratnih kilometara, što više od dva puta premašuje površinu Grčke.

"Treba da budemo vrlo zabrinuti sa nečim što izgleda da je progresivno nestajanje najvećeg preostalog ledenog grebena na Arktiku", rekao je naučnik Džejson Boks.

"Još jedan masivan komad vitalnog morskog leda je pao u okean", rekla je portparolka Grinpisa Laura Meler koja se nalazi na brodu te organizacije "Arktik sanrajz" (Arctic Sunrise) na ivici morskog leda.

"To je još jedan znak uzbune koji označava klimatska kriza u brzo zagrevajućem Arktiku", dodala je ona.

U avgustu je studija pokazala da je Grenland izgubio rekordnu količinu leda tokom izuzetno tople 2019. godine, sa toliko velikim topljenjem da bi moglo da pokrije američku državu Kaliforniju sa preko 1,25 metara vode.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track