ISTORIJSKA PRESUDA USTAVNOG SUDA PENSILVANIJE: Karantin je neustavan, osnovne slobode važe i u teškim vremenima VIDEO
Foto: Profimedia

bravo

ISTORIJSKA PRESUDA USTAVNOG SUDA PENSILVANIJE: Karantin je neustavan, osnovne slobode važe i u teškim vremenima VIDEO

Planeta -

Šest meseci su stanovnici 43 američke države živeli po izvršnim naredbama lokalnih i državnih čelnika koji su bez presedana ograničavali njihove osnovne slobode - slobodu rada, kretanja i javnog prikazivanja lica, piše Stejsi Rudin na stranicama Američkog instituta za ekonomska istraživanja (AIER).

"Ovi mandati nisu pravilno doneti - to su naredbe koje je izdala jedna od tri grane vlade. Oni čine sistem vladavine jednog čoveka - nešto što niko od nas nije očekivao da bi se moglo dogoditi u Sjedinjenim Državama - i niko osim 43 novoosnovana državna diktatora, nije siguran kada će isteći“.

Juče je Savezni sud Pensilvanije u slučaju Batler okrug protiv Volfa je preispitao „večita“ ograničenja u vanrednim okolnostima koje je državna vlada nametnula u toj državi pre 6 meseci: ograničenje okupljanja, nalog „za ostanak kod kuće“ i obavezu zatvaranja preduzeća. Sud je presudio da su sve tri uredbe neustavne.

Sud nije prihvatio objašnjenje da je reč o „novom normalnom stanju“ ili potrebi za takvim stanjem. Sud zaključuje da je „nezavisno sudstvo neophodno da bi služilo kao kontrolor vladinog vršenja vlasti u vanrednim situacijama“ i dodaje:

"Čak ni u vanrednom stanju, autoritet vlade nije neometan. Ustavom zaštićene slobode ne važe samo po dobrom vremenu, da bi se odbacile tokom oluja. Nema sumnje da se ova zemlja suočila i da će se suočiti sa vanrednim situacijama svih vrsta. Nikada ne sme biti oduzimanje prednosti lične slobode koja je temelj američkog eksperimenta.

Ustav ne može prihvatiti koncept „novonormalnog“ u kojem osnovne slobode ljudi mogu biti podređene otvorenim merama za ublažavanje epidemije. Umesto toga, Ustav postavlja određene granice koje se ne smeju preći ni u vanrednim okolnostima. Vlada je prešla te granice. Dužnost je Suda da te akte proglasi neustavnim “.

Kurir.rs/Liberal.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track