Najnovije vesti

NA NJEGA SE UGLEDAO BIL GEJTS: Poznati milijarder dao obećanje o svom bogatstvu i održao ga! (VIDEO)
Foto: Screenshot YT

bravo

NA NJEGA SE UGLEDAO BIL GEJTS: Poznati milijarder dao obećanje o svom bogatstvu i održao ga! (VIDEO)

Planeta

Milijarder Čarls Fini, zvani Čak, ispunio je svoju dugogodišnju želju i poklonio bogatstvo u dobrotvorne svrhe.

Čak Fini, 89, osnivač Djuti Fri Šopersa, kaže da ne može biti srećniji nakon što je donirao 8 milijardi dolara.

Tokom svog dugog života, Fini je bio filantrop koji je često donirao novac u dobrotvorne svrhe, a bio je poznat po svom obećanju da će donirati sav svoj novac pre svoje smrti, što je sada i ispunio. Pošto je tokom svog života nastojao da anonimno donira veći deo svog novca, stekao je nadimak „Džejms Bond iz filantropije“.

Fini je osnovao Atlantsku filantropiju putem koje je donirao novac u razne svrhe u Australiji, Irskoj, Južnoj Africi, Vijetnamu, Sjedinjenim Državama i Bermudima. Zagovarao je ideju da bogati tokom svog života treba da troše svoj novac na činjenje što više dobrog na svetu.

Tokom 38 godina kroz tu organizaciju, donirao je 8 milijardi dolara različitim organizacijama i pojedincima i zatvorio je 14. septembra ove godine.

"Mnogo smo naučili. Možda bismo neke stvari danas radili drugačije, ali veoma sam zadovoljan. Osećam se sjajno zbog toga", rekao je za Forbs.

Još 2012. Fini je otkrio da je ostavio dva miliona dolara kako bi sebi i svojoj supruzi obezbedio penziju, a da je sve ostalo planirao da donira.

"Ne vidim razlog da odložim donaciju kad se toliko može učiniti. Osim toga, mnogo je zabavnije davati novac dok ste živi nego davati ga nakon smrti", rekao je prošle godine.

Njegova velikodušnost inspirisala je druge bogate ljude poput Bila Gejtsa i Vaorena Bafeta, koji su 2010. pokrenuli kampanju pod nazivom Davanje zaloga, koja nastoji da podstakne izuzetno bogate ljude da većinu svog bogatstva doniraju u dobrotvorne svrhe. Trenutno uključuje 210 ljudi, uglavnom milijardera, iz 23 zemlje.

"Čak je utro put drugim filantropima. Sećam se kada sam ga upoznao pre osnivanja kampanje. Rekao mi je da treba da podstaknemo ljude da doniraju više od 50 posto svog bogatstva, da daju koliko mogu tokom svog života. Niko nije bio bolji primer. Mnogo ljudi mi je reklo koliko su inspiraciju dobili od njega. Zaista je neverovatno ", rekao je Gejts.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...