JEVREJI SU KRIVI ZA HOLOKAUST: Šok istraživanje potvrdilo sramotno neznanje među mladim Amerikancima! (VIDEO)
Foto: Profimedia

bruka

JEVREJI SU KRIVI ZA HOLOKAUST: Šok istraživanje potvrdilo sramotno neznanje među mladim Amerikancima! (VIDEO)

Planeta -

Iako je u Drugom svetskom ratu bilo više od 40.000 logora, 58 odsto ispitanih nije znalo imena nijednog od njih. Takođe, oko 20 odsto ispitanih milenijalaca i generacije Z u SAD misli da su Jevreji krivi za holokaust

Rezultati su šokantni i tužni i podvlače zašto moramo da delujemo dok su preživeli holokaust i dalje sa nama kako bismo mogli da prikažemo svoju stranu priče, zaključio je Gideon Tailor, predsednik Konferencije o jevrejskim materijalnim zahtevima protiv Nemačke nakon istraživanja o holokaustu milenijalaca (rođeni 1980-1994) i generacije Z (rođeni 1995-2012) širom Sjedinjenih Država.

Cilj istraživanja bio je da se proveri znanje pomenutih generacija o katastrofi koja se dogodila u Drugom svetskom ratu, odnosno o pokušaju etničkog čišćenja Jevreja. Oko 60 odsto ispitanika u Njujorku nije znalo da je tokom holokausta ubijeno šest miliona Jevreja, a 34 odsto smatra da je broj ubijenih Jevreja veoma preuveličan, odnosno da je holokaust vrsta mita ili se nikada nije dogodio.

28 odsto njih veruje da su neonacisti bili prihvatljivi, a 62 odsto ispitanika nikada nije bilo u muzeju posvećenom stradanju Jevreja u Drugom svetskom ratu. Ipak, 65 odsto ispitanika smatra da je obrazovanje o holokaustu neophodno u školi, dok 79 odsto ističe da je važno nastaviti učiti decu kako se to više nikada ne bi ponovilo.

"Moramo da shvatimo zašto se ne radi bolji rad na edukaciji mlađih generacija o holokaustu i lekcijama iz prošlosti. Ovo mora da nam bude prigoda za uzbunu i kao putokaz za delovanje vlade i vlasti", rekla je Tejlor.

Istraživanje se zasniva na 1.000 intervjua u svim državama SAD-a i 200 intervjua u svakoj zemlji sa ljudima starosti od 18 do 39 godina.

Kurir.rs/24 sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track