ČUDNO PONAŠANJE KITOVA UBICA U ŠPANIJI: Orke se zaleću i udaraju u jedrilice! PANIKA među turistima! (VIDEO)
Foto: Youtube prtscr / La Vanguardia

misterija

ČUDNO PONAŠANJE KITOVA UBICA U ŠPANIJI: Orke se zaleću i udaraju u jedrilice! PANIKA među turistima! (VIDEO)

Planeta -

Orke, poznate i kao kitovi ubice, napale su u poslednje dve nedelje četiri jedrilice na severnoj obale Španije, što je izazvalo neprijatnost među turistima.

U noći između ponedeljka i utorka, u razmaku od samo tri sata, dve jedrilice su morale da zatraže pomoć sa obale nakon što su se kitovi, dugački između sedam i osam metara i teške pet tona zaletele u trup broda.

U oba slučaja orke su uništile kormilo pa su jedrilice na pučini čekale da ih spasilački brodovi odvuku u luku, a oba napada dogodila su se uz obalu Galicije, pokrajine na severu Španije.

Kako se navodi, prvi napad usledio je malo posle ponoći kada je rekreacijska jedrilica "Amadeus", s dvoje Francuza na njoj, osetila snažne udarce i dodaje da su u mraku orke zaranjale, pa udarale u jedrilicu, osvetljene svetiljkom jednog od članova posade, pokazuje video koji je objavila spasilačka služba, prenosi Hina.

Jedrilica je bila na putu iz grada Santandera prema Akorunji, ali nakon što joj je pod silinom udaraca otkazalo kormilo i morala je da prekine putovanje i čeka brod Crvenog krsta koju ju je odvukao u pristanište obližnjeg mesta.

Tri sata kasnije spasilačka služba primila je novi poziv, ovaj put od dvojice Španaca s jedrilice "Urki 1", koja je plovila od mesta Finistere prema Hihonu.

"Primili smo njihov poziv u 3.07 sati u noći. Rekli su nam da ih je napalo jato orki i da im je uništilo kormilo", napisala je spasilačka služba na Tviteru.

Dodaje se da su prošle nedelje još dve jedrilice u tom kraju doživele sličnu situaciju, ali da niko od posade nije povređen.

Britanac koji je sa svojom partnerkom plovio na jedrilici kaže da je osetio udarac i da mu je najednom otkazalo kormilo, ada su zatim videli dve orke kako plivaju uz jedrilicu.

"Pomislio sam da je do sudara došlo slučajno, ali onda su orke glavama nasrnule na jedrilicu", navodi on.

Morski biolog Bfruno Diaz kaže da nema saznanja da orke napadaju ljude i dodaje da je uobičajeno da se orke vide u ovo doba godine u vodama Galicije.

"Znamo da im je omiljena žrtva crvena tuna, a sada je orke slede prema severu", kaže Díaz i dodaje da napadi na brodove nisu česti ni čudni.

foto: Profimedia

Diaz smatra da su se orke samo zabavljale gurajući jedrilice poslednjih dana.

"Verovatno su se igrale, zabavljale nauštrb posade jedrilica. Kormilo se pomiče pa zbog toga pod morem izaziva najviše pažnje. Orkama je zato ono najzanimljivije i najdostupnije tokom te njihove zabave, koja završi lomom kormila", kaže on.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Youtube prtscr / La Vanguardia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja