Trumanov unuk poklonio se žrtvama Hirošime

67-godišnjica nuklearnog napada

Trumanov unuk poklonio se žrtvama Hirošime

Planeta -
Ja sam dve generacije mlađi. Moja odgovornost sada je da učinim sve što je u mojoj moći da više nikada ne upotrebimo nuklearno oružje, izjavio je Danijel Truman

TOKIO - Japan je danas obeležio 67-godišnjicu prvog nuklearnog napada u svetu ceremonijom kojoj je prisustvovao i unuk Harija Trumana, američkog predsednika koji je naredio bacanje atomske bombe na Hirošimu.

Oko 50.000 ljudi okupilo se u parku mira u Hirošimi blizu epicentra eksplozije 1945. godine, u Drugom svetskom ratu, u kojoj je uništen najveći deo grada, a poginulo je 140.000 ljudi. U eksploziji druge atomske bombe, koja je 9. avgusta bačena na Nagasaki, poginulo je još nekoliko desetina hiljada ljudi, a Japan je bio primoran da se preda.

Ceremonija, kojoj su prisustvovali predstavnici oko 70 zemalja, počela je zvonjavom zvona u hramovima i minutom tišine. Cveće je položeno ispred večne vatre koja se nalazi u centru parka. Trumanov unuk Klifton Truman Danijel i unuk radarskog operatera koji se nalazio u oba aviona koji su bacili atomske bombe pridružili su se obeležavanju godišnjice.

Deda Arija Besera Džejkob Beser bio je jedina osoba koja je direktno učestvovala i u napadu na Hirošimu i u napadu na Nagasaki.

Danijel je na konferenciji za novinare odbio da komentariše da li je odluka njegovog dede bila ispravna. "Ja sam dve generacije mlađi. Moja odgovornost sada je da učinim sve što je u mojoj moći da više nikada ne upotrebimo nuklearno oružje", izjavio je on.

Danijel (55) je ranije rekao da je odlučio da dođe u Hirošimu i Nagasaki da bi se upoznao s posledicama odluke njegovog dede, što će mu pomoći u njegovim sopstvenim zalaganjima za svet bez nuklearnog oružja.Američka vlada je prvi put poslala predstavnika na ovu ceremoniju pre dve godine. Amabsador Džon Ros je danas prisustvovao ceremoniji u Hirošimi, navodi AP.

Gradonačelnik Hirošime Kazumi Macui je kazao da oni koji su preživeli napad sada imaju u proseku 78 godina i da im grad obezbeđuje medicinsku negu, kao i da beleži njihova iskustva kako bi događaji od tog dana bili zapamćeni.

Japanski premijer Jošihiko Noda rekao je da Japan mora preneti to iskustvo na buduće generacije kako pouke iz Hirošime ne bi bile zaboravljene.

Unuk Harija Trumana, američkog predsednika koji je naredio bacanje atomske bombe
Unuk Harija Trumana, američkog predsednika koji je naredio bacanje atomske bombe

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track