RETKE KNJIGE VREDNE 3 MILIONA NAĐENE ISPOD KUĆE: Krađa ovog blaga bila je BUKVALNO kao u Nemogućoj misiji! (VIDEO)
Foto: rumunska policija

galilej i njutn

RETKE KNJIGE VREDNE 3 MILIONA NAĐENE ISPOD KUĆE: Krađa ovog blaga bila je BUKVALNO kao u Nemogućoj misiji! (VIDEO)

Planeta -

Veoma retke i skupocene knjige vredne više od 2,7 miliona evra pronađene su ispod kuće u jednom rumunskom selu.

Knjige su pre nekoliko godina ukradene iz skladišta u zapadnom Londonu.

Rumunska policija objavila je video pronađenih knjiga, među kojima su skupocena prva izdanja autora kao što su čuveni naučnici Galileo Galilej i Isak Njutn.

Akcija u kojoj je pronađeno oko 200 retkih knjiga kulminacija je policijske operacije koja je trajala duže od tri godine, a uključivala je racije na više od 45 adresa u tri zemlje i dovela do optužnica protiv 13 osoba.

Knjige su ukradene 2017. godine iz poštanskog skladišta u Felthamu, gde su bile privremeno smeštene pre nego što je trebalo da budu prebačene u Las Vegas na aukciju retkih knjiga.

Dva muškarca, Danijel David i Viktor Opariuc, provalili su u skladište tako što su izrezali rupe na krovu i pomoću užeta se spustili u zgradu. U krađi koju Gardijan opisuje kao akciju iz filmskog serijala "Nemoguća misija" lopovi su se držali za police kako bi izbegli senzore koji bi aktivirali alarme.

Krađa je trajala oko pet sati, a lopovi su skladište napustili na isti način na koji su i ušli. U automobilu koji je bio parkiran u blizini čekao ih je treći muškarac, Narcis Popesku i tako su sva trojica pobegla.

Automobil je kasnije pronađen, bio je očišćen izbeljivačem, što ukazuje na detaljno planiranu akciju.

Međutim, automobil ipakk nije bio očišćen dovoljno dobro pa su istražitelji pronašli tragove DNK jednog od lopova na naslonu za glavu. Muškarci su uhapšeni i osuđeni, a istražitelje je trag na kraju doveo do sela Neamt na severoistoku Rumunije.

Kurir.rs / Index/ Guardian

Foto: Rumunska policija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track