Neotvarani grob u Dolini kraljeva pripada pevačici

Neotvarani grob u Dolini kraljeva pripada pevačici

Planeta -
Na savršeno očuvanom drvenom sarkofagu, sa likom pokojnice, hijeorglifski zapis navodi da se zvala Nehemes Bastet da je bila "gospa" visokog društva čiji je otac bio sveštenik u Amonovom hramu u kompleksu hramova u Karnaku u negdašnjoj prestonici Tebi

BEOGRAD - Skoro ceo vek nakon (1922) otkrića neopljačkanog groba faraona Tutankamona, u Dolini kraljeva je pronađen, takođe, neotvaran grob, ali tu je sahranjena pevačica u hramu boga Amona koja je živela pre 3000 godina.

Ovo, izuzetno značajno, otkriće ostalo je više od godinu daleko od očiju javnosti pošto je načinjeno početkom prošle godine tokom pobune Egipćana protiv vlade predsednika Hosnija Mubaraka.

Ekipa arheologa, predvođena Suzanom Bikel sa švajcarskog univerizeta u Bazelu, sasvim slučajno, prilikom rasčišćavanja terena naišla je na rov koji ih je odveo do mesta gde su na dubini od tri metra otkrili mali otvor.

Sonda s kamerom je pokazala da je to kripta i da mir pokojnika niko nikada nije narušio. Zbog političkih previranja lokalitet je tada zapečaćen i tek je nedvano otvoren, a prvi, preliminarni izveštaj je objavljen u najnovijem broju stručnog mesečnika Američkog arheološkog društva "Arheologija" da se u netaknutom sarkofagu nalazila mumija žene visoke nešto iznad 150 centimetara.

Na savršeno očuvanom drvenom sarkofagu, sa likom pokojnice, hijeorglifski zapis navodi da se zvala Nehemes Bastet da je bila "gospa" visokog društva čiji je otac bio sveštenik u Amonovom hramu u kompleksu hramova u Karnaku u negdašnjoj prestonici Tebi.

Prema stilu hijeroglifa i tipu sarkofaga gospa je umrla posle 945. pre nove ere što je za najmanje 350 godina novije vreme nego ono kada je grobnica bila iskopana. Sarkofag je položen preko ostataka prethodnog pokojnika, a analiza polomljenog inventara pokazala je da je prvobitni "vlasnik" groba bio sahranjen u vreme 18. dinastije koja je vladala između 1539. i 1292. pre nove ere.

Evropski i egipatski egiptolozi uključeni u tim koji rade na ovom lokalitetu objašnjavaju da je to bila česta praksa da su napuštene, opljačkane grobnice posle izvesnog vremena ponovo korišćene, pogotovo što je pevačica živela u perodu koji su obeležili nemiri i sukobi između kaste sveštenika iz Karnaka i faraona i zato je i ceo inventar njene grobnice veoma skroman.

Sarkofag je otvoren još u grobnici da bi se snimila njegova unutrašnjost pre transporta i unutra je nađena potpuno crna mumija "zakovana" okamenjenom smolom koja je korišćena tokom balsamovanja i koja je iscurila.

Sarkofag je zatvoren i transportovan u laboratoriju gde će stručnjaci nastaviti rad, a na terenu je nastavljeno prikupljanje materijala iz grobnice od koga se očekuje da će dati informacije o životu pevačica u hramovima.

Očekuje se da će do kraja godine biti saopšteni rezultati laboratorijskih ispitivanja mumije i sadržaja sarkofaga, ali će biti potrebno četiri do pet godina da se istraži ceo lokalitet i dobiju podaci ko je bio prethodni pokojnik.Za egiptologe je ovo otkriće potvrda da Dolina kraljeva krije još mnogo tajni, iako se još pre 100 godina govorilo da tamo nema više šta da se iskopava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track