NAPADAČ KOJI JE IZBO LJUDE U PARIZU PRIZNAO: Meta je bio Šarli ebdo, nije mogao da podnese karikature proroka Muhameda
Foto: EPA / IAN LANGSDON

islamista

NAPADAČ KOJI JE IZBO LJUDE U PARIZU PRIZNAO: Meta je bio Šarli ebdo, nije mogao da podnese karikature proroka Muhameda

Planeta -

Muškarac koji je mačetom napao i ranio dvoje ljudi u Parizu sarađuje sa policijom i rekao je da je meta bio satirični magazin "Šarli ebdo".

Napad se dogodio ispred zgrade u kojoj su islamistički militanti 2015. godine pucali u zaposlene magazina "Šarli ebdo" zbog objave karikatura na kojima je prikazan prorok Muhamed.

Izvor u pravosuđu rekao je da je osumnjičenom produžen pritvor. Prema francuskom zakonu, na kraju postupka suočava se sa formalnom istragom.

Napadač star 18 godina, koji je priveden neposredno posle napada, rekao je da je rođen u Pakistanu, a da je napad izveo zbog ponovnog objavljivanja karikatura proroka Muhameda u satiričnom nedeljniku Šarli Ebdo što on "ne može da podnese".

Osumnjičeni saučesnik napadača pušten je rano jutros, dok je uhapšena još jedna osoba za koju se veruje da je bila cimer napadača u hotelu severno od Pariza.

Redakcija Šarli ebdoa koja se preselila na tajnu lokaciju pre četiri godine, na je meti pretnji od 2. septembra kada je ponovo objavila karikature proroka Muhameda povodom početka suđenja učesnicima počinioca napada iz 2015. godine.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track