Najnovije vesti

ERDOGAN ODOBRIO GRADNJU CRKVE NA PERIFERIJI ISTANBULA: Niče rekordnom brzinom, a namenjena je zajednici sa 25.000 vernika! (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Profimedia, Printskti

alibi za aja sofiju

ERDOGAN ODOBRIO GRADNJU CRKVE NA PERIFERIJI ISTANBULA: Niče rekordnom brzinom, a namenjena je zajednici sa 25.000 vernika! (VIDEO)

Planeta

U godini u kojoj su turske vlasti u Istanbulu odobrile prenamenu drevne hrišćanske bazilike Aja Sofija i drevne crkve San Salvatore u Hori u džamije, na periferiji istog grada, sagrađena je prva hrišćanska crkva od 1923. godine, kada je proglašena turska republika.

Ovo je crkva posvećena Svetom Efremu, podignuta za nekoliko meseci na zahtev lokalne sirijske pravoslavne zajednice u okrugu Jesilkoi (okrug Bakirkoi), na području nedaleko od međunarodnog aerodroma Ataturk. Radovi na izgradnji crkve, odobreni su početkom 2019. godine, a početi 3. avgusta iste godine u prisustvu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, a očekuje se da će crkva biti svečano otvorena u prvoj polovini 2021. Nova bogomolja će moći da primi više od 700 vernika, a biće i sedište mitropolita Jusufa Cetina, trenutno na čelu lokalne sirijske pravoslavne hrišćanske zajednice.

Pristalice predsednika Erdogana u medijima ističu brzinu izgradnje crkve kao znak velikodušnosti turskog lidera prema lokalnim hrišćanskim zajednicama, takođe kako bi se suprotstavili kontroverzama i kritikama koje je širom sveta pokrenulo ponovno otvaranje Aja Sofije za islamsko bogosluženje.

Poslednjih godina tursko političko rukovodstvo je više puta pokazivalo posebne znake pažnje prema sirijskim hrišćanskim zajednicama, toliko da su posmatrači i komentatori govorili o postojanju „turskog plana“ čiji je cilj da Tursku ponovo predloži za novu „domovinu“. „Za mnoge sirijske hrišćane koji žive u Siriji i Evropi, a čiji su preci bili na turskoj teritoriji . U prvim godinama sirijskog sukoba turske vlasti su u Midiatu (vekovima središte sirijsko-hrišćanske enklave u provinciji Mardin) postavile izbeglički kamp za sirijske hrišćane, sposoban da ugosti 4.000 izbeglica.

Trenutno u Turskoj živi oko 25 hiljada sirijskih hrišćana, uglavnom koncentrisanih u predgrađu Istanbula.

Kurir.rs/fides.org

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...