Najnovije vesti

NE ŽELIM DA STRADAJU NEVINI LJUDI: Tihanovskaja podržava lične sankcije protiv Lukašenkovih pristalica
Foto: EPA / Valdemar Doveiko

belorusija

NE ŽELIM DA STRADAJU NEVINI LJUDI: Tihanovskaja podržava lične sankcije protiv Lukašenkovih pristalica

Planeta

Bivša kandidatkinja na predsedničkim izborima u Belorusiji Svetlana Tihanovskaja izjavila je da podržava ciljane i lične sankcije protiv pristalica beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, a ne sektorske, jer bi one mogle da nanesu štetu običnim ljudima.

"Ne predlažem uvođenje opštih, sektorskih ekonomskih sankcija. Brine me da bi mogle da stradaju privatne kompanije i nevini ljudi. Zbog toga se zalažem za ciljane individualne sankcije protiv konkretnih ličnosti i preduzeća koja podržavaju ili finansiraju režim Lukašenka", izjavila je ona.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko prokomentarisao je ranije najavu o uvođenju novih sankcija od strane Zapada rekavši da Minsk i Moskva mogu samostalno da osiguraju sve ekonomske potrebe.

Situacija u Belorusiji

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovskaja.

Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...