Najnovije vesti

RUSKI ISKANDER - SMRTONOSNA ZVER: Ovo je ubojito oružje kojim je Jermenija  zapretila Azerbejdžanu
Foto: Profimedia/Vitaliy Timkiv/Sputnik

rat na kavkazu

RUSKI ISKANDER - SMRTONOSNA ZVER: Ovo je ubojito oružje kojim je Jermenija zapretila Azerbejdžanu

Planeta

Jermenija je strateški saveznik Moskve na Južnom Kavkazu, a bez podrške Rusije i njenih sistema "Iskander", koji joj čuva granice, male su šanse da bi opstala. Ministar spoljnih poslova Azerbejdžana Džejhun Bajramov izjavio je juče da Oružane snage Azerbejdžana imaju adekvatan odgovor na moguću primenu sistema „Iskander" od strane Jermenije, što je izazvalo strepnju od eskalacije sukoba.

Šta je "iskander"?

Iskander je univerzalni i višenamenski sistem sa kojeg se mogu ispaljivati krstareće i balističke rakete, što omogućava da se taj sistem koristi kako u lokanim konfliktima, tako i u visokopreciznim operacijama, ali i u slučaju masovnog konflikta i velikog rata.

Otkako su se pojavili raketni sistemi „Iskanderi“ izazivaju nervozu na Zapadu, jer ih bije glas da im nema ravnih u svetu po preciznosti pogađanja, razornoj moći, kratkoj pripremi za gađanje i drugim parametrima. Vojni eksperti ističu da su „Iskanderi“ napredno oružje koje nema pandan u arsenalu zapadnih vojski, a može da nosi i nuklearne bojeve glave.

foto: Profimedia/AFP PHOTO / Azerbaijani Defence Ministry

Ministarstvo odbrane Rusije svojevremeno je sa ponosom ukazalo da Iskander M na Zapadu, a i u svetu u celini, nema premca u svojoj klasi po preciznosti pogađanja, razornoj moći, kratkoj pripremi za gađanje, kao ni po ostalim parametrima.

Iskander M može da uništava neprijateljske raketne sisteme, višecevne raketne bacače, dalekometnu artiljeriju, komandna mesta i čvorišta veze, avione i helikoptere na aerodromima, na rastojanjima do 500 kilometara. Iskanderi su stoga, kako tvrde poznavaoci, svojevrsni garanti ravnoteže snaga u Evropi.

foto: Profimedia

Vojni ekspert Dmitrij Kornjev, glavni urednik portala "MilitaryRussia.ru", objasnio je da se suština savremenih ruskih raketnih kompleksa sastoji u tome da se na jednu raketu, zavisno od potrebe, mogu postavljati različite bojeve glave, kao i razni sistemi navođenja.

"Na balističkim raketama koriste se kasetne bojeve glave, a može biti postavljena i visokoeksplozivna bojeva glava. Za tako napredan sistem kao što je Iskander bilo bi čudno da ne postoji i bojeva glava sa nuklearnim punjenjem. Slična situacija je i sa krstarećim raketama koje se takođe mogu ispaljivati sa tog sistema."

foto: Profimedia/Sputnik/Armenian defense Ministry

Pre određenog vremena pojavila se i nova modifikacija balističke rakete za sistem Iskander, koja se čak može koristiti kako bi prodrla pod zemlju i kako bi uništila utvrđenja ili ojačane temelje kontrolnih punktova neprijatelja.

Kurir.rs/Mondo.rs

Foto: Profimedia/Vitaliy Timkiv/Sputnik

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...