FUDBALER MARKO PRLJEVIĆ  ZA KURIR IZ JERMENIJE: Baš se zakuvalo, i moji saigrači oblače uniformu!
Foto: Profimedia, Privatna Arhiva

FUDBALER MARKO PRLJEVIĆ ZA KURIR IZ JERMENIJE: Baš se zakuvalo, i moji saigrači oblače uniformu!

Planeta -

Oseća se velika zabrinutost kod stanovništva. Niko sa sigurnošću ne može da kaže da se se i ovaj put situacija smiriti za nekoliko dana, kaže naš fudbaler

Ratne strahote
Ratne strahotefoto: Profimedia/AFP PHOTO / Azerbaijani Defence Ministry

Sukob između Jermenije i Azerbejdžana oko Nagorno Karabaha ponovo je ustalasao strasti na Kavkazu, što je bio dovoljan motiv da pozovemo Marka Prljevića (32), bivšeg igrača Rada i novosadskog Proletera, koji fudbalsku sreću kuje u jermenskom fudbalskom klubu Širak. Prljević u razgovoru za Kurir ističe kako mu, od kada se zapucalo, telefon neprestano zvoni jer se svi iz domovine interesuju kakva je situacija i da li je bezbedno.

- Baš se zakuvalo. Ovako napeta situacija ovde nije bila još od rata početkom 90-ih godina. Jerevan je oko šest, sedam sati puta udaljen od Nagorno Karabaha, tako da je ovde mirno. Proglašeno je ratno stanje, ali ljudi se normalno kreću, prodavnice rade. U razgovoru se oseća velika zabrinutost kod ljudi. U prvih 24 sata od početka sukoba više od 15.000 dobrovoljaca se javilo da idu da brane zemlju. Proglašena je opšta mobilizacija i moji saigrači su išli da se prijave i stave na raspolaganje armiji u slučaju potrebe.

Na pitanje da li se čini da može doći do eskalacije sukoba, on kaže da se oseća velika zabrinutost kod stanovništva.

- Niko sa sigurnošću ne može da kaže da će se i ovaj put situacija smiriti za nekoliko dana. Jermeni su velike patriote. Čak je i premijer Nikola Pašinjan poručio da je spreman da obuče uniformu i da ide da brani zemlju. Ovde vojni rok traje dve godine i svi muškarci su prošli tu vojnu obuku. Azerbejdžan je bombardovao civile oko grada Stepaneka pa je sad usledila kontraofanziva. Azerbejdžan ima pomoć Turske, a Jermeni još nisu dobili pomoć od Rusije. Situacija je vrlo ozbiljna. Nadam se da će se smiriti - kaže Prljević. .

Marko Prljević u dresu Širaka
Marko Prljević u dresu Širakafoto: Privatna Arhiva

Već u četvrtak ratne izveštaje iz Jermenije u drugi plan će, nadamo se, potisnuti oni sa travnatog terena, jer Crvena zvezda igra protiv Ararata za ulazak u grupnu fazu Lige Evrope. Po svemu sudeći meč će se igrati u Jermeniji. Naš sagovornik veruje da Beograđani mogu da prođu dalje iako se nisu proslavili na gostovanjima u Tirani i na Kipru...

- Ararat nije u formi, ne igraju efikasno. Iz tri utakmice u prvenstvu imaju dva boda. Zvezda jeste favorit u svakom smislu, ali se u fudbalu nikad ne zna. Ako Zvezda maksimalno skocentrisana uđe u meč, proći će dalje.

Ararat nije naivan protivnik...

- Došao im je novi trener iz Španije i promenio je formaciju u 3-5-2. U klubu je veliki broj stranaca. Najpoznatiji je Francuz Joan Gofran, koji je igrao za Nordo i Njukasl. Opasni su iz prekida i jaki su na skoku. Oni su sa Omonijom igrali egal i izgubili su posle produžetaka. Vlasnik kluba je rusko-američki milijarder Samvel Karapetjan i on ulaže dosta u klub. Bili su šampioni dve godine zaredom. Ozbiljno se radi i, generalno, počeli su i drugi klubovi više da ulažu. Većina klubova ovde ima problema sa infrastrukturom pa igraju utakmice na stadionu reprezentacije.

Kakvi su tvoji planovi za budućnost?

- U Širaku se okupila dobra ekipa, jurimo vrh tabele. Cilj nam je da se vrati stara slava klubu koji je nekad bio šampion SSSR. Ugovor imam do kraja godine i cilj mi je da ostanem što duže ovde. Svi u klubu su maksimalno korektni i dosta nam pomažu.

potpis U akciji Marko Prljević u dresu Širaka protiv Ararata

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track