Najnovije vesti

BELGIJA DOBILA NOVOG PREMIJERA: Kralj Filip imenovao Aleksandra de Kroa, a evo zašto novu vladu zovu VIVALDI!
Foto: EPA/ Stephanie Lecocq

brisel

BELGIJA DOBILA NOVOG PREMIJERA: Kralj Filip imenovao Aleksandra de Kroa, a evo zašto novu vladu zovu VIVALDI!

Planeta

Belgijski kralj Filip imenovao je Aleksandra de Kroa za novog premijera.

Prethodno je koalicioni sporazum postiglo sedam stranaka čime se završio period od čak 16 meseci bez potpuno funkcionalne vlade.

Aleksandar De Kro (44) je lider Otvorenih flamansklih liberala i dosadašnji ministra finansija.  On će biti na čelu vlade do 2024. godine, a koja je sastavljena u "poslednjem trenutku".

O njegovom imenovanju dogovorilo se rano jutros sedam stranaka, među kojima i socijalisti i zeleni i to u poslednjem minutu nakon pregovora o najspornijem pitanju - budžetu.

Nova savezna vlada imaće na raspolaganju 3,3 milijarde evra za nove politike i to 2,3 milijarde za socijalne mere i milijardu za bezbednost, pravosuđe i odbranu. Prema sporazumu, dodatnih milijardu evra biće izdvojeno za nove investicije za digitalizaciju javnih vlasti, posebno za pravosuđe i bezbednost i za železnicu. 

foto: EPA Stephanie Lecocq

O dogovoru stranke će imati vremena da se izjasne još večeras na kongresima stranaka, a ceremonija polaganja zakletve očekuje se u četvrtak ujutru.

Novu koaliciju u Belgiji nazivaju "koalicija Vivaldi" s obzirom da boje okupljenih stranaka odgovaraju bojama četiri godišnja doba, a prema nazivu ciklusa četiri koncerta za violinu i orkestar italijanskog baroknog kompozitora Antonija Vivaldija. 

foto: EPA Stephanie Lecocq

Od decembra 2018. godine Belgijom je upravljala manjinska vlada nakon što je najjača flamanska stranka Novi flamanski savez (NVA) napustila koalicionu vladu Šarla Mišela i tada je odlučeno da se ne ide na vanredne izbore nego da se sačekaju redovni koji su održani u maju 2019. godine, zajedno sa izborima za Evropski parlament.

Od maja 2019. do danas vodili su se pregovori o sastavu nove vlade, a zemljom je sve vreme upravljala manjinska vlada, s tim da je premijera Mišela, koji je izabran za predsednika Evropskog saveta, zamenila Sofi Vilmes iz frankofone liberalne stranke.

Kurir.rs / Tanjug,  Foto: EPA / STEPHANIE LECOCQ

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...