BOLSONARO, DŽONSON, A SADA I TRAMP: Korona nije zaobišla ni svetske lidere, a evo ko je sve imao virus
Foto: AP /Julio Cortez, EPA/Cristobal Herrera, EPA/ Will Oliver

kovid-19

BOLSONARO, DŽONSON, A SADA I TRAMP: Korona nije zaobišla ni svetske lidere, a evo ko je sve imao virus

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp pozitivan je na Kovid-19. Tako se pridružio maloj grupi svetskih lidera koji su bili zaraženi koronavirusom.

Tramp ima 74 godine i pretio je, zbog čega spada u grupu sa najvećim rizikom za ozbiljne komplikacije od bolesti koja je na svetu ubila više od milion ljudi, a u SAD-u više od 200.000.

foto: AP / Julio Cortez

Ovo su svetski lideri koji su imali koronavirus:

BORIS DŽONSON

Britanski premijer bio je prvi veliki svetski lider za kojeg je potvrđeno da ima Kovid-19. U aprilu je završio na intenzivnoj nezi nakon što su mu se simptomi dramatično pogoršali. Primao je kiseonik, ali nije trebao na respirator.

foto: Profimedia / Tolga AKMEN / AFP

ŽAIR BOLSONARO

Predsednik Brazila Žair Bolsonaro objavio je početkom jula da je pozitivan na koronavirus. Testirao se nakon što su brazilski mediji objavili kako ima simptome bolesti. Bolsonaro je posetio bolnicu, slikao pluća i svojim pristalicama poručio da su "čista". Izjavio je da se leči hidroksiklorokinom.

Desničarski populista Bolsonaro je u više navrata pokazao da epidemiju ne shvata ozbiljno. Na početku pandemije okarakterizirao je bolest kao "običan grip" i odbijao je da nosi masku u javnosti čak i nakon što mu je sud to naredio.

foto: EPA / ANDRE SOUSA BORGES

HUAN ORLANDO ERNANDEZ

Predsednik Hondurasa objavio je u junu da su on i njegova supruga pozitivni na koronavirus, zajedno s još dve osobe koje su usko sarađivale sa njima.

Ernandez je tada rekao da su njegovi simptomi blagi i da se leči "terapijom MAIZ", eksperimentalnom i naučno nedokazanom kombinacijom mikrodacina, azitromicina, ivermektina i cinka, koju je promovisala njegova vlada.

ALEHANDRO ĐAMATEI

Gvatemalski predsednik objavio je u septembru da je pozitivan na koronavirus.

"Moji simptomi vrlo su blagi. Do sada me bolelo telo, poput jake prehlade. Nemam temperaturu, malo kašljem", rekao je Đamatei tokom televizijskog obraćanja.

ŽANIN ANJES

Privremena predsednica Bolivije Žanin Anjes objavila je u julu da je testiranje pokazalo da je pozitivna na koronavirus, ali da se dobro oseća.

"Pozitivna sam na kovid-19, dobro se osećam i radim u izolaciji. Zajedno idemo dalje", napisala je na Tviteru.

foto: Profimedia

LUIS ABINADER

Novoizabrani predsednik Dominikanske Republike preboleo je koronavirus tokom svoje kampanje. Proveo je nekoliko nedelja u izolaciji pre izbora u julu.

IRAN

U Iranu, epicentru početnog izbijanja koronavirusa na Bliskom istoku, nekoliko visokih zvaničnika imalo je koronavirus. Među njima i prvi potpredsednik Eshak Jahangiri i potpredsednica zadužena za porodična pitanja i pitanja Masoumeh Ebtekar.

Članovi kabineta takođe su bili pozitivni, među kojima i zamenik ministra zdravstva Iraj Harirči koji je na čelu iranske radne grupe za borbu protiv koronavirusa. U februaru je Iran danima negirao da je virus u zemlji.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: AP /Julio Cortez, EPA/Cristobal Herrera, EPA/ Will Oliver

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja