BUKTI RAT U NAGORNO-KARABAHU: Mir nije ni blizu, obe strane se optužuju za granatiranje i agresiju! (FOTO, VIDEO)
Foto: AP / David Ghahramanyan/ NKR InfoCenter, Youtube prtscr

gori kavkaz

BUKTI RAT U NAGORNO-KARABAHU: Mir nije ni blizu, obe strane se optužuju za granatiranje i agresiju! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Borbe između jermenskih i azerbejdžanskih snaga u Nagorno-Karabahu nastavljne su jutros uz međusobno optuživanje za pokretanje napada.

Moskva: U stalnom smo kontaktu sa Bakuom i Ankarom

Rusija održava stalni dijalog na visokom nivou sa rukovodstvom Azerbejdžana i Turske u vezi zbivanja u spornom regionu Nagorno-Karabaha, izjavio je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Odgovarajući na pitanje zašto je predsednik Rusije Vladimir Putin od početka sukoba u Nagorno-Karabahu tri puta razgovarao sa jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom, a nijednom sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Ergoganom i azerbejdžanskim predsednikom Ilhamom Alijevom, Peskov je rekao da to zavisi od radnih rasporeda predsednika i od svrsishodnosti.

foto: Profimedia / Aleksey Nikolskyi/Kremlin Pool

"To uopšte ne znači da ruska strana oseća nekakav nedostatak u radnim kontaktima", naglasio je Peskov.

On je dodao da je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u stalnom kontaktu sa svojim kolegama iz Turske i Azerbejdžana.

Turska: NATO da traži povlačenje Jermenije iz Azerbejdžana

foto: AP / Fatih Aktas / Turkish Foreign Ministry

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu zatražio je danas od NATO pakta da zahteva od Jermenije povlačenje sa teritorije Azerbejdžana.

"Međunarodna zajednica, posebno NATO, moraju zahtevati od Jermenije da se povuče sa teritorije Azerbejdžana", istakao je Čavušoglu na konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom severnoatlantske alijanse Jensom Stoltenbergom u Ankari. Jermenija, tvrdi Čavušoglu, čini "ratne zločine", uzimajući kao vojne ciljeve i civilna područja.

EU: Minsk grupa nadležna za Nagorno-Karabah

EU smatra da je Minsk grupa OEBS, kojom predsedavaju SAD, Rusija i Francuska, osnovna platforma za rešavanje konflikata u zoni Nagorno- Karabah, kaže portparol EU Peter Stano.

"Visoki predstavnik je spreman da se angažuje, ali EU na prvom mestu podržava rad OEBS Minsk grupe koja je inetrnacionlno uspostavljena i priznata platoforma za bavljenje pitanjem Nagorno-Karabaha", kaže Stano.

foto: EPA/DAVID GHAHRAMANYAN / NKR INFOCENTER

Jermenski šampion poginuo u borbama

Višestruki šampion Jermenije u dizanju tegova, Tatul Harutjunan, ubijen je u ratnim sukobima u Nagorno-Karabahu. Opširnije pročitajte OVDE.

NATO traži hitan prekid vatre

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg zatražio je danas od Jermenije i Azerbejdžana da momentalno obustave oružane sukobe.

"Ne postoji vojno rešenje za Nagorno Karabah", ukazao je Stoltenberg i upozorio da svakodnevno raste broj žrtava ovog sukoba. Podržavamo svaki napor da se rešenje pronađe na miran način", apelovao je generalni sekretar NATO.

GRANATIRANJE Stepanakerta

Jermenski vojni zvaničnici saopštili su da je granatiran Stepanakert, glavni grad Nagorno-Karabaha.

"Borbena dejstva različitog intenziteta nastavljaju da besne u zoni sukoba", objavila je na Fejsbuku portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan.

Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane je optužilo jermenske snage za granatiranje gradova Terter, Berde i Bejlekan. Gendže, drugi po veličini azerbejdžanski grad daleko van zone sukoba, takođe je "pod vatrom", naveli su zvaničnici.

Novi sukob Jermenije i Azerbejdžana izbio je 27. septembra i najžešći je od 1994. godine kada je okončan rat dve države.

Nagorno-Karabah je etnički jermenska enklava u sastavu Azerbejdžana, koja je van kontrole Azerbejdžana, od kraja rata 1994. godine. Obe strane imaju jake vojne snage duž demilitarizovane zone koja odvaja region od ostatka Azerbejdžana.

Zvaničnici Nagorno-Karabaha rekli su da je do sada skoro 200 vojnika na njihovoj strani poginulo u sukobima. Osamnaest civila je ubijeno, a više od 90 ranjeno. Azerbejdžanske vlasti nisu iznele detalje o svojim vojnim žrtvama, ali su navele da je ubijeno 24 civila, a 121 ranjeno.

Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev više puta je rekao da je povlačenje Jermenije iz Nagorno-Karabaha jedini uslov da se prekinu sukobi.

Jermenski zvaničnici tvrde da je Turska umešana u sukob i da u region šalje borce iz Sirije. Jermenski premijer Nikol Pašinijan rekao je ranije ove nedelje da "prekid vatre može biti uspostavljen samo ako se Turska skloni sa Južnog Kavkaza".

Ankara je demantovala da je slala oružje ili strane vojnike, dok je javno podržala Azerbejdžan u sukobu.

Kurir.rs / Beta, Foto: AP / David Ghahramanyan/ NKR InfoCenter, Youtube prtscr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track