Najnovije vesti

NEVEROVATNO OTKRIĆE: Sačuvani neuroni žrtve erupcije vulkana Vezuv od pre 2.000 godina
Foto: Profimedia

italijanski naučnici

NEVEROVATNO OTKRIĆE: Sačuvani neuroni žrtve erupcije vulkana Vezuv od pre 2.000 godina

Planeta

Italijanski arheolozi, 2.000 godina posle erupcije vulkana Vezuv, koja se desila 79. godine nove ere, otkrili su "savršeno očuvane neurone" jedne od žrtava erupcije, piše časopis "Fanpejdž".

"Ovo je otkriće bez presedana. Erupcija kao da je 'zaledila' moždane ćelije žrtve i tako su ostale sačuvane i nakon 2.000 godina", izjavio je arheolog forenzičar profesor Pjer Paolo Petrone.

Ovo spektakularno otkriće ima svoju vrednost ne samo po tome što je arheološki raritet, već pre svega zato što omogućuje da se do sitnih detalja utvrde faze erupcije vulkana, i upoređujući ih sa pisanim dokumentima i svedočenjima savremenika, utvrdi šta se zaista desilo žrtvama erupcije vulkana.

"To su elementi koji nam mogu pomoći da, na osnovu rekonstrukcije prošlosti, predvidimo i utvrdimo mere zaštite od budućih erupcija bilo kojeg vulkana na svetu", kaže prof. Petrone.

Vulkan Vezuv, iznad Napuljskog zaliva, još je aktivan i do sada je zabeleženo 50 erupcija, od kojih je ona iz 79. godine naše ere bila najrazornija i u kojoj su sasvim uništena i pokrivena slojevima pepela dva antička grada - Pompeja i Herkulanum, prenosi b92. Naučnici su naknadno utvrdili da je erupcija Vezuva 79. godine oslobodila stotinu hiljada puta jaču termalnu energiju nego dve atomske bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...