Najnovije vesti

KONAČNO PREKID VATRE: Primirje u Nagorno-Karabahu stupilo na snagu! Pregovori u Moskvi trajali do duboko u noć! (FOTO)
Foto: EPA / Karo Sahakyan / ArmGov

razmena zarobljenika

KONAČNO PREKID VATRE: Primirje u Nagorno-Karabahu stupilo na snagu! Pregovori u Moskvi trajali do duboko u noć! (FOTO)

Planeta

U Nagorno-Karabahu je u 12 sati po lokalnom vremenu (10 sati po srednjoevropskom) stupio na snagu prekid vatre, u skladu s dogovorom postignutim na jučerašnjem sastanku u Moskvi

Nakon trilateralnih razgovora u Moskvi ministara inostranih poslova Rusije, Jermenije i Azerbejdžana, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov saopštio je da je postignut dogovor o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu koji stupa na snagu danas u podne po moskovskom vremenu.

U zvaničnom dokumentu potpisanom u Moskvi stoji da su Jermenija i Azerbejdžan nedvosmisleno saglasni oko stupanja na snagu humanitrnog prekida vatre. 

Baku i Jerevan takođe su se dogovorili da započnu razmenu zarobljenika i tela ubijenih nakon stupanja na snagu prekida vatre, uz posredništvo Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Konkretni parametri ovog prekida vatre biće dodatno usaglašeni, ali u sporazumu je navedeno da će humanitarno primirje početi danas u 12 časova da bi sukobljene strane razmenile ratne zarobljenike, ranjenike i tela poginulih. 

foto: Profimedia / Sputnik

Dogovoreno je i da se nastave razgovori o trajnom prekidu vatre. 

foto: EPA / Russian Foreign Affairs

Pregovori u Moskvi su trajali punih 10 časova, od 16.30 do 2.00 posle ponoći kada se ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pojavio pred novinarima i saopštio im šta je dogovoreno.

Kurir.rs / Tanjug, 

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...