Najnovije vesti

OVO MORE SE NALAZI TAČNO NASUPROT BERMUDSKOG TROUGLA: Tamo je misteriozno nestalo 700 ljudi, a naučnici sada imaju objašnjenje
Foto: Profimedia

još jedno mesto gde nestaju brodovi

OVO MORE SE NALAZI TAČNO NASUPROT BERMUDSKOG TROUGLA: Tamo je misteriozno nestalo 700 ljudi, a naučnici sada imaju objašnjenje

Planeta

Đavolje more (japanski Ma-no Umi), poznatije i kao Zmajev trougao, područje je u Tihom okeanu oko japanske obale i ostrva Ogasavara koje uključuje dobar deo Filipinskog mora. Leži tačno nasuprot Bermudskog trougla pa se smatra njegovim pandanom. Povrh svega.

Pre nekoliko hiljada godina Kinezi su verovali da u tom moru živi monumentalni zmaj koji vuče brodove prema dnu kako bi nahranio svoju glad. Ne čudi stoga što nestanak brodova u Đavoljem moru danas mnogi pripisuju tom mitskom biću.

Postoje priče kako je veliki mongolski vođa Kublaj-kan pokušao da napadne Japan još u 13. veku, ali da je izgubio 40.000 ljudi u Zmajevom trouglu.

Ipak, najpoznatija priča datira iz 1952. godine, kada je nestao istraživački brod Kaio Maru Br. 5 s celom posadom od 31 osobe. Istraživači su ispitivali aktivnost podvodnog vulkana Mjojin-šo, pa se nikad nisu vratili kući.

Prema natpisima Čarlsa Berlica iz 1989. godine u knjizi „Đavoljev trougao“, japanska vojska je od 1952. do 1954. godine na ovom području izgubila pet brodova s oko 700 ljudi, zbog čega ga je Japansko ministarstvo proglasilo opasnim sredinom prošlog veka. Šta se s nestalim ljudima i brodovima zaista dogodilo, nikad nije u potpunosti razjašnjeno, kao i u slučaju Bermudskog trougla.

Nauka tvrdi da nije u pitanju paranormalna aktivnost, već postojanje zarobljenih količina opasnih gasova na morskom dnu. Tačnije, reč je o nalazištima metanskog klatrata koji na temperaturi višoj od 18 stepeni mogu da izazovu zapanjujuću eksploziju i potope brodove bez ikakvih ostataka i dokaza.

Kurir.rs/Pun kufer

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...