NA ULICAMA MINSKA NOVI SUKOBI: Policija šok-bombama i vodenim topovima rasterala demonstrante (VIDEO)
Foto: Profimedia / AFP

belorusija

NA ULICAMA MINSKA NOVI SUKOBI: Policija šok-bombama i vodenim topovima rasterala demonstrante (VIDEO)

Planeta -

Sukobi demonstranata i snaga bezbednosti započeli su danas u centru beloruske prestonice u blizini Obeliska grada heroja Minska

Nekoliko stotina demonstranata, kako javlja TASS, okupilo se ispred obeliska, kada su policijski kombiji stigli na trg. Snage bezbednosti su kasnije počele da rasteruju demonstrante pendrecima i da ih privode.

Pripadnici snaga bezbednosti su počeli sa hapšenjima učesnika akcije, a demonstranti su pružili otpor. Na policiju su bačene flaše. Ona je upotrebila suzavac, a pristalice opozicije su na to odgovorile bacanjem saksija i nameštaja.

Zvanična predstavnica gradske uprave MUP-a Natalija Ganusevič potvrdila je da su vodeni topovi upotrebljeni kako bi demonstranti bili rasterani u centru Minska.

Pored vodenih topova, korišćene su i šok-bombe, a ljudi su počeli da beže.

Tokom sukoba privedeno je oko 50 ljudi. Zadržavanja se nastavljaju na oštar način, uz upotrebu pendreka i štitova. Prema podacima očevidaca, tokom sukoba sa pripadnicima policije nekoliko osoba je povređeno, nekima od njih se pruža prva pomoć.

Protesti u Belorusiji traju od predsedničkih izbora 9. avgusta. Opozicija je nezadovoljna rezultatima i pobedom Aleksandra Lukašenka. Masovnost demonstracija iz nedelje u nedelju je sve manja.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Profimedia / AFP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track