NOVE ŽRTVE U SUKOBU NA KAVKAZU: Posle Su-25, vojska Nagorno-Karabaha oborila i dva drona azerbejdžanskih snaga (VIDEO)
Foto: Screenshot

OKRŠAJI NE PRESTAJU

NOVE ŽRTVE U SUKOBU NA KAVKAZU: Posle Su-25, vojska Nagorno-Karabaha oborila i dva drona azerbejdžanskih snaga (VIDEO)

Planeta -

Vojska Karabaha objavila je snimak obaranja dva azerbejdžanska drona.

Nije navedena tačna lokacija gde su oborene bespilotne letelice.

Portparolka Ministarstva odbrane Jermenije Šušana Stepanijan saopštila je danas da su snage protivvazdušne odbrane Nagorno-Karabaha uništile azerbejdžanski Suhoj-25.

"Azerbejdžansko ratno vazduhoplovstvo duž čitave linije dodira koristi jurišne avione Su-25 pod okriljem turskih F-16“, napisala je Stepanijanova na Fejsbuku, prenosi agencija RIA Novosti.

Jermenija i Azerbejdžan u sukobu su oko azerbejdžanske oblasti s jermenskim većinskim stnovništvom.

U glavnom gradu nepriznate Republike Nagorno-Karabah u ponedeljak ujutro su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost. Sirene su bile uključene pet minuta.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana demantovalo je tvrdnju Jeremenije da je u Nagorno-Karabahu oborila azerbejdžanski avion Suhoj-25, i saopštilo da se u potpunosti pridržava zahteva primirja.

"Azerbejdžan ne koristi borbene avione i mi se u potpunosti pridržavamo zahteva humanitarnog primirja", rekao je portparol azerbejdžanskog Ministarstva odbrane Vagif Dargjahli, a preneo TAS S.

Jermenija i Azerbejdžan u sukobu su oko azerbejdžanske oblasti s jermenskim većinskim stnovništvom.

Sirene su uključene u 7.27 po lokalnom vremenu (5.27 po srednjoevropskom) i mogle su značiti da se u području koje pokrivaju radari Karabaha našao izviđački dron.

Istovremeno, očevici navode da su čuli dve ili tri eksplozije van grada, prenosi dopisnik Sputnjika.

Alijev: Oružane snage Azerbejdžana kontrolišu nekoliko naselja u Karabahu

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je da je niz naselja u Karabahu prešlo pod kontrolu oružanih snaga zemlje.

„Svakodnevno se ili grad ili naselje na okupiranim teritorijama stavlja pod kontrolu. Danas mogu da kažem da su brojna naselja pod našom potpunom kontrolom, mi tamo još uvek nismo ušli, sa vojnog gledišta to nije potrebno. Za određeno vreme objavićemo“, rekao je Alijev u intervjuu za tursku televiziju „Haber global“.

Jermenija: Oborili smo azerbejdžanski avion

Portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan izjavila je da su snage PVO Karabaha oborile azerbejdžanski avion An-2.

Lavrov: Sporazum o primirju u Karabahu se ne poštuje u potpunosti

Sporazum o prekidu vatre u Karabahu se ne poštuje u potpunosti, borbe se nastavljaju, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Vidimo da se za sada ovaj sporazum ne poštuje u potpunosti, a borbena dejstva se nastavljaju. Očekujemo da će kontakti u kojima smo i sa vama i sa našim azerbejdžanskim kolegama, uključujući i preko ministarstava odbrane, omogućiti da se obezbedi puna primena sporazuma koji su dogovoreni u trilateralnom formatu“, rekao je Lavrov na početku sastanka sa jermenskim ministrom spoljnih poslova Zorabom Mnacakanjanom.

U petak 9. oktobra su u Moskvi održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana. Diplomate je u rusku prestonicu pozvao predsednik Rusije Vladimir Putin.

Pregovori su trajali više od deset sati i završeni su usvajanjem sporazuma. On sadrži četiri tačke za rešavanje sukoba. Između ostalog, strane su objavile o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih.

Karabah: Vode se velike borbe na području Gadruta

Portparol predsednika nepriznate Republike Nagorno-Karabah Vahram Pogosjan izjavio je da se na području grada Gadrut nastavljaju borbena dejstva velikih razmera.

„Koncentrišući velike snage u ovom pravcu, azerbejdžanske snage pokušavaju da zauzmu grad. Armija odbrane (Karabaha) bori se za svaki pedalj zemlje“, rekao je Pogosjan, prenosi Informativni centar „Arcah“.

Noć je protekla mirno

Inače, noć u Stepanakertu prošla je mirno. Od nedelje uveče u gradu se nije čula sirena za vazdušnu opasnost i nisu se čule eksplozije granata. Ipak, većina stanovništva koje je ostalo u gradu radije noć provodi u podrumima i skloništima, plašeći se ponovnog granatiranja.

U Stepanakertu je isključena ulična rasveta, a svetla na prozorima se praktično ne pale, kako se ne bi privukla pažnja dronova i omogućilo im da se orijentišu.

Optužbe da se ne poštuje primirje

Situacija na celoj liniji dodira azerbejdžanskih i jedmenskih snaga u Nagorno-Karabahu ostala je napeta tokom noći, Jerevan ne poštuje humanitarno primirje, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane Azerbejdžana.

U saopštenju se navodi da su jermenske snage nekoliko puta pokušale da napadnu položaje azerbejdžanske vojske u pravcu Agdera-Agdam i Fizuli-Džebrail, kako bi vratile izgubljene položaje.

Tokom borbenih dejstava „uništeno je ljudstvo i tehnika neprijatelja, kao i 3 višecevna bacača raketa BM-21 ‘Grad’, jedan tenk T-72 i ​​nekoliko jedinica automobilske tehnike“, precizira se u saopštenju.

Međutim, Armija odbrane Karabaha navodi da nisu uspeli pokušaji azerbejdžanskih Oružanih snaga da promene operativno-taktičku situaciju u svoju korist. Pres-služba armije navodi da su jedinice na prvim linijama nanele „kolosalnu štetu u opremi i ljudstvu“.

Napominje se da je protekle noći ostala relativno stabilna napetost duž cele linije fronta u Karabahu. Najveća aktivnost neprijatelja zabeležena je u severnom, severoistočnom i južnom pravcu, napisao je predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan na svom Fejsbuku.

„Trenutno neprijatelj vrši intenzivnu artiljerijsku paljbu na južnom pravcu“, precizirao je Ovanisjan.

Sukob u Karabahu

Borbe na kontakt liniji azerbejdžanskih i jermenskih snaga u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

U petak su u Moskvi održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana. Diplomate je u rusku prestonicu pozvao predsednik Rusije Vladimir Putin.

Pregovori su trajali više od deset sati i završeni su usvajanjem sporazuma. On sadrži četiri tačke za rešavanje sukoba. Između ostalog, strane su objavile o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja