DŽO BAJDEN ZABRINJAVA SVOJIM IZJAVAMA: Dobro veče svima, ja sam muž Džoa Bajdena i kandidujem se za Senat (VIDEO)
Foto: AP / Patrick Semansky

senilnost ili nešto drugo?

DŽO BAJDEN ZABRINJAVA SVOJIM IZJAVAMA: Dobro veče svima, ja sam muž Džoa Bajdena i kandidujem se za Senat (VIDEO)

Planeta -

Demokratski kandidat na predsedničkim izborima u SAD, Džo Bajden, uporno pokušava i, čini se uspeva, da opravda nadimak koju mu je nametnuo aktuelni američki predsednik Donald Tramp. „Uspavani Džo“, kako ga Tramp zove, iz dana u dan zabavlja, ali i zabrinjava javnost izjavama koje se neretko graniče sa zdravim razumom.

Poslednji u nizu gafova naterao je korisnike društvenih mreža da postave pitanje da li je reč o demenciji, upotrebi lekova ili nekom oštećenju mozga kandidata iz redova Demokrata.

Naime, Bajden, jedan od dvojice predsedničkih kandidata, je izjavio da se „kao ponosni demokrata kandiduje za Senat“.

Osim što nije dobro upoznat sa funkcijom za koju se kandiduje, Bajden je u ranijem izlaganju, čini se, zaboravio i koju ulogu ima u privatnom životu. On je na video-konferenciji Nacionalne prosvetne asocijacije, predstavljajući se, rekao: „Dobro veče svima, ja sam muž Džoa Bajdena, Džo Bajden“.

Bajden je i u maju imao ispad tokom govora, kada je rekao da „više ceni istinu od činjenica“, iako te dve reči imaju gotovo isto značenje.

Da mu lapsusi idu od ruke pokazao je još u martu tokom kampanje za predsedničku kandidaturu. Tada je pokušao da citira Deklaraciju o nezavisnosti, ali nije mogao u potpunosti da se seti kako glasi ceo citat.

Osim sa rečima, višedecenijski američki senator, profesor prava na nekoliko američkih univerziteta i potpredsednik SAD u vreme Baraka Obame, ne barata dobro ni sa brojevima.

U junu je odjeknula i njegova katastrofalna greška kada je izjavio da je od posledica virusa korona u SAD preminulo 120 miliona Amerikanaca, umesto 120.000, koliko ih je tad bilo.

Sličnu grešku ponovio je i krajem septembra. Tada je rekao da ako Tramp nastavi po svom, od posledica virusa korona umreće 200 miliona ljudi. U tom trenutku broj umrlih u Americi bio je blizu 200.000.

Sve Bajdenova izrečene greške uvek se nađu na radaru republikanskog kandidata Donalda Trampa koji je zbog učestalih lapsusa u jednom trenutku zatražio da „Uspavani Džo“ uradi test mentalnih sposobnosti.

Kurir.rs/Sputnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja