I SZO USTALA PROTIV KARANTINA: Jedan od čelnika apelovao na političare da ne oslanjanju samo na tu meru! (VIDEO)
Foto: Screenshot

preokret

I SZO USTALA PROTIV KARANTINA: Jedan od čelnika apelovao na političare da ne oslanjanju samo na tu meru! (VIDEO)

Planeta -

Specijalni izaslanik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za covid-19, dr Dejvid Nabaro, uputio je pre nekoliko dana prilično iznenađujuće upozorenje o ponovnom uvođenju opšteg karantina, poznatije pod engleskim terminom lokdaun.

U intervjuu za konzervativni britanski list Spectator Nabaro, rekao je: "Mi (iz SZO) ne zagovaramo upotrebu zaključavanja kao primarnog metoda kontrole virusa. Jedino kada verujemo da je zaključavanje opravdano je kada trebate kupiti vreme za reorganizaciju, pregrupisanje, uravnoteženje resursa, štiteći vaše iscrpljene zdravstvene radnike. Ali generalno, to radije ne bismo činili. "

Nabaro je uputio apel kao odgovor na pitanje novinara Andreva Neila o takozvanoj Velikoj Barringtonovoj deklaraciji, u kojoj su brojni naučnici, predvođeni epidemiologom i imunološkim stručnjakom sa Univerziteta Okford dr. epidemiolog i stručnjak za javno zdravlje sa Univerziteta Stanford, dr Džej Batačari.

Naime, oni su u svojoj deklaraciji zahtevali da se ne uvede zaključavanje zbog njenih štetnih efekata na ekonomiju i opšte javno zdravlje i da se, umesto opštih mera za borbu protiv pandemije, vlasti usredsrede na najugroženije grupe, odnosno na starije i hronične bolesnike. 1000 puta više podložan koronavirusu od dece i omogućava zdravim ljudima da nastave da žive kao pre pandemije.

Izjava naučnika koji se protive zaključavanju i zagovaraju imunitet stada Po njihovom mišljenju, ovo bi omogućilo da se što pre dostigne takozvani imunitet stada, odnosno procenat onih koji su preživeli covid-19 i stekli dovoljno imuniteta da stabilizuju i minimiziraju dalje širenje zaraze. Ovi naučnici veruju da u isto vreme osetljiva populacija može biti adekvatno izolovana i zaštićena od infekcija, sa čim se, s druge strane, ne slaže većina stručnjaka za covid-19 i epidemije uopšte.

Iako je deklaraciju navodno potpisalo više od 15.000 medicinskih i zdravstvenih stručnjaka, mediji su među njima pronašli očigledno lažne potpise poput "dr. Johnni Bananas" i "Professor Cominic Dummings", ali i homeopate, hipnoterapeute i masere.

U svakom slučaju, dr. Navaro se složio sa argumentom dr. Gupte da zaključavanje uništava ne samo radna mesta u zemlji u kojoj je uveden već i u zemljama koje njime trguju.

"Pogledajte samo šta se dogodilo sa turističkom industrijom, na primer, na Karibima ili na Tihom okeanu jer ljudi nisu išli na odmor. Pogledajte šta se dogodilo malim poljoprivrednicima širom sveta jer se njihovo tržište smanjivalo. Pogledajte šta se dogodilo sa nivoima siromaštva - čini se da "nivo siromaštva na svetu mogao bi se udvostručiti, nivo neuhranjenosti dece mogao bi se udvostručiti jer deca ne dobijaju obroke u školama jer ih roditelji iz siromašnih porodica ne mogu priuštiti. Ovo je strašna, užasna globalna katastrofa", komentariše Nabaro.

"I zato zaista apelujemo na sve svetske lidere: Prestanite da koristite zaključavanje kao svoj primarni metod kontrole (epidemije). Razvijte bolje sisteme kontrole. Sarađujte jedni s drugima i učite jedni od drugih, ali imajte na umu da zaključavanje ima jednu posledicu koja se nikada, nikada ne smanjuje, a to je je siromašne ljude učiniti mnogo siromašnijima “, zaključio je izaslanik SZO za covid-19.

Konzervativni Njujork Post predstavio je ovo kao značajan zaokret u poziciji SZO, kao što je generalni direktor SZO Tedros Adhan Gebrejesus upozorio u martu, kada su mnoge zemlje širom sveta uvele neku vrstu blokade zbog prvog talasa koronavirusa, da ne bi otvaraju se prerano, jer „poslednje što bilo kojoj zemlji treba je da otvori škole i preduzeća samo da bi ih ponovo prisilili zbog ponovnog skoka (slučajevi)“.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track