KORONA VIRUS NASTAVLJA DA DIVLJA PO EVROPI: Veliki rast broja zaraženih, a OVO su najrestriktivnije mere koje su države uvele
Foto: Profimedia

epidemija bukti

KORONA VIRUS NASTAVLJA DA DIVLJA PO EVROPI: Veliki rast broja zaraženih, a OVO su najrestriktivnije mere koje su države uvele

Planeta -

Evropa se suočava s velikim rastom broja zaraženih novim koronavirusom zbog čega neke evropske vlade uvode restriktivnije mere, javljaju svetske novinske agencije u sredu.

Rumunija

Rumunska centristička vlada uvela je nova ograničenja kako bi suzbila širenje koronavirusa pa će produžiti stanje pripravnosti do sredine novembra, objavile su vlasti kasno u utorak. Proteklih je dana bilo više od 3 hiljade dnevno zaraženih, a ukupno je od početka pandemije krajem februara zabeležen 160.461 slučaj.

Izlečilo se 120.515 osoba, a 5535 ih je umrlo, što je najveća smrtnost u istočnom delu Evropske unije. Događaji poput venčanja i krštenja biće zabranjeni od 15. oktobra, a nošenje maski na otvorenom biće obavezno u gradovima, gde na dvosedmičnom nivou prosečan broj zaraženih bude veći od tri na hiljadu stanovnika.

Trenutno je nošenje maski obavezno u javnom prevozu, javnim ustanovama kao i u radnjama. Zvaničnici su odlučili da će otvaranje pozorišta, bioskopa i restorana koji nemaju terasu zavisiti od broja zaraženih u svakom gradu. U područjima gde je manje od 1,5 zaraženih na hiljadu stanovnika kapaciteti će biti dvostruko smanjeni, a trostruko u područjima gde je između 1,5 i troje zaraženih na hiljadu stanovnika.

Nemačka

Nemačka je zabeležila više od 5 hiljada dnevno zaraženih prvi put od aprila, pokazuju podaci Instituta Robert Koh. U sredu su zabeležena 5132 nova slučaja, a dan ranije 4122.

Savezne pokrajine prošle sedmice zabranile su hotelima prihvat gostiju koji dolaze iz nemačkih područja s oznakom rizične zone po broju zaraženih. Zabrana se može izbeći u slučaju negativnog testa na koronavirus koji ne sme biti stariji od 48 sati. Međutim, ta se mera ne primenjuje u svim pokrajinama, ali na snazi je u Bavarskoj, jednoj od turistički najatraktivnijih nemačkih regija.

Bugarska

Bugarska je zabeležila 785 novih slučajeva u sredu, čime je srušen rekord četvrti put u sedam dana, pokazuju službeni podaci. Od početka pandemije u Bugarskoj su zabeležena 25.774 slučajeva zaraze koronavirusom, a 923 su osobe umrle.

Trenutno je hospitalizovano 1307 osoba, a 63 na odeljenjima intenzivne nege. Zdravstveni su zvaničnici apelovali na stanovnike da nose maske u javnom prevozu i zatvorenim prostorima pa da održavaju socijalnu distancu kako bi se izbeglo uvođenje oštrijih mera.

Češka

U Češkoj je potvrđeno 8325 novih slučajeva u utorak, što je drugi najveći dnevni porast od početka pandemije, objavilo je ministarstvo zdravstva u sredu. Broj umrlih porastao je u Češkoj sa 696 1. oktobra na 1106.

Vlasti su uvele trosedmični delimični karanteni pa su zatvorene škole, barovi i klubovi. Restorani će takođe biti zatvoreni, dok je zabranjena i javna konzumacija alkohola. Češka ima najveći broj zaraženih na 100 hiljada stanovnika.

Holandija

Holandija je uvela delimični karantin, a maske su obavezne u javnim zatvorenim prostorima. Takođe su zatvoreni kafići i barovi, a zabranjena je prodaja i točenje alkohola nakon 20 časova. Ako mere budu nedelotvorne, mogla bi biti uvedena još stroža ograničenja, rekao je ministar zdravstva Hugo de Jonge.

Škole će ostati otvorene, a javni prevoz u funkciji, što je u suprotnosti s merama koje su bile na snazi tokom delimičnog lokdauna ranije ove godine.

Nošenje maski biće obavezno u zatvorenim prostorima za sve osobe od 13 godina i starije.

Francuska

Drugde brzo raste broj hospitaliziranih pa bi tako u Parizu moglo biti popunjeno 90 odsto kreveta na odjelima intenzivne njege do kraja iduće sedmice, rekao je Martin Hirsch, direktor pariškog sistema javnih bolnica APHP.

Očekuje se da će predsednik Emanuel Makron objaviti nove restrikcije u televizijskom obraćanju u sredu.

Prema pisanju lokalnih medija, u gradovima koji se smatraju žarištima, uključujući i Pariz, mogao bi biti uveden policijski čas tokom noći.

Italija

Italijanske su vlasti zabranile školska putovanja i amaterske kontaktne sportove, pa tako i igranje fudbala u parkovima.

Privatne žurke su zabranjene, a Italijani se potiču da ograniče kućne posete na šestoro okupljenih.

Velika Britanija

Nove restriktivne mere stupile su na snagu u Engleskoj, a regija Liverpula jedino je područje na kojem su uvedena najstroža pravila, koja uključuju zatvaranje pabova i barova koji ne poslužuju hranu.

Inače, širom sveta koronavirusom je zaraženo skoro 38 miliona ljudi, a umrlo je 1,08 miliona.

Kurir.rs/Radio Sarajevo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track