SPREMITE SE ZA SVEMIRSKI VATROMET: Ako se sudare ruski satelit i ruska raketa, orbita više neće biti bezbedna! (VIDEO)
Foto: Profimedia

upozorenje

SPREMITE SE ZA SVEMIRSKI VATROMET: Ako se sudare ruski satelit i ruska raketa, orbita više neće biti bezbedna! (VIDEO)

Planeta -

Po drugi put 2020. godine stiže upozorenje na potencijalni sudar u niskoj Zemljinoj orbiti koji bi mogao stvoriti hiljade komada gelera, preteći satelitima, komunikacijama i budućim misijama sa ljudskom posadom.

Služba za praćenje svemirskog otpada LeoLabs oglasila se uzbunom zbog odbačene kineske rakete i ugašenog ruskog vojnog satelita iz poslednjeg milenijuma, koji će se opasno približiti ranim satima petka.

Njihov bliski prelet videće ih kako se međusobno približavaju na 12 metara (40 stopa) 16. oktobra 2020. u 00:56 UTC. Prema trenutnim proračunima, postoji veća od 10 procenata šanse za udar na nadmorskoj visini od 991km iznad mora Veddell u blizini Antarktičkog poluostrva.

„Ovo je verovatno jedan od potencijalno najgorih slučajnih sudara koje smo videli već neko vreme“, rekla je svemirska arheologinja Elis Gorman sa australijskog univerziteta Flinders.

Par ima kombinovanu masu od oko 2.800 kg i relativnu brzinu od 14.7 kilometara u sekundi ili 52.920 km / h (metak putuje 2.736 km / h).

Kineska raketa Long March 4B lansirana je 10. maja 1999. godine, dok ugašeni ruski vojni satelit Parus datira još 22. februara 1989. godine i korišćena je prvenstveno za komunikaciju i navigaciju.

Satelit Parus ima strelu od 17 metara (56 stopa) što dodaje dodatni faktor rizika od sudara situaciji. Da stvar bude gora, nijednim objektom se ne može manevrisati sa zemlje jer su obojica neoperativna svemirska smeće.

Još u januaru alarm je podignut zbog dva stara satelita sa jednom od 100 šansi da se sudare jedni sa drugima, ali srećom, prošli su bezazleno.

Trenutni potencijalni satelitski sudarivači ne predstavljaju rizik za ljude ovde na Zemlji, ali bi mogli predstavljati veliku pretnju operativnim satelitima i raznim svemirskim letelicama u orbiti.

Iako su sudari činili manje od jednog procenta fragmentacionih događaja u orbiti u poslednjih deset godina, legitimna zabrinutost je da, kada se dovoljno svemirskog smeća zaglavi u orbiti, samo je pitanje vremena kada će se desiti odbegli kaskadni efekat, stvarajući ogroman oblak krhotina koji bi čovečanstvu mogao učiniti velike delove orbite niske Zemlje beskorisnim.

Ova situacija je poznata kao Keslerov sindrom, nazvan po bivšem NASA-inom astrofizičaru Donaldu Kesleru 1978. godine.

„Moj osećaj zbog ovoga je verovatno da se to neće dogoditi, samo da budem optimista. Ali, moraćemo da sačekamo “, rekao je Gorman. „Držimo palčeve“.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track