U OVOM KINESKOM GRADU POČELA PRODAJA EKSPERIMENTALNE VAKCINE PROTIV KORONE: Daje se u dve doze, a evo koliko košta
Foto: Profimedia

BORBA PROTIV VIRUSA

U OVOM KINESKOM GRADU POČELA PRODAJA EKSPERIMENTALNE VAKCINE PROTIV KORONE: Daje se u dve doze, a evo koliko košta

Planeta -

U kineskom gradu Đasingu počela je prodaja eksperimentalne vakcine protiv koronavirusa. Reč je o vakcini koja se daje u dve doze, a košta 59 dolara.

Nadležni u Đasingu su preporučili stanovnicima starosti od 18 do 59 godina, a koji su u "hitnoj potrebi", da se posavetuju sa zdravstvenim ustanovama o vakcini kompanije Sinovac Biotech.

Ovu vakcinu su već dobili zdravstveni radnici, ali nije objavljeno koliko je stanovnika ovog grada dobilo navedenu vakcinu čije se dve doze daju u razmaku od 28 dana. Kineska vlast je eksperimentalnu vakcinu već dala stotinama hiljada radnika u lukama, bolnicama i onima koji žive u visokorizičnim delovima zemlje.

Trenutno je 11 kineskih vakcina u fazi kliničkog testiranja, dok su četiri u naprednoj, trećoj fazi. Ali, nijedna nije odobrena za masovno korišćenje. Ambicije najmnogoljudnije zemlje u svetu je da pobedi u globalnoj trci razvoja vakcine protiv koronavirusa.

Nadležni tvrde da oni koji su primili vakcine nisu imali zdravstvene poteškoće. Ova država se suočava s kritikama o tome kako je reagovala na početak pandemije koronavirusa.

S druge strane, kineska vlast je poručila da će već do kraja ove godine postojati mogućnost proizvodnje 610 miliona vakcina godišnje i da će ona biti pristupačna.

Predsednik Kine Si Đinping je izjavio da će kineska vakcina postati "globalno javno dobro". Kina je podržala globalnu inicijativu za nabavku i distribuciju vakcine koju predvodi Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Još nije poznato koliko će izdvojiti novca za inicijativu koja košta dve milijarde dolara, a čiji je cilj omogućavanje vakcina za 92 zemlje u kojima žive stanovnici sa srednjim i niskim prihodima, prenosi AFP.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja