SAMO NJIH DVOJICA ŽIVE U OVOM SELU, A NE IZLAZE BEZ MASKE Nemaju komšije, ali se strogo pridržavaju mera, evo kako su to objasnili
Foto: Youtube/Printscreen

drže i distancu

SAMO NJIH DVOJICA ŽIVE U OVOM SELU, A NE IZLAZE BEZ MASKE Nemaju komšije, ali se strogo pridržavaju mera, evo kako su to objasnili

Planeta -

Dvojica stanovnika jednog zaseoka u Italiji, Nortozčea, insistiranju na nošenju zaštitnih maski zbog kovid-19, iako su jedini koje žive u njemu.

Đovani Karili (82) i Đampjero Nobili (74), dvojica penzionera iz Nortozčea, u Peruđi, nose maske svaki put kada se sretnu i insistiraju na poštovanju distance od jednog metra, iako nemaju komšije i retko napuštaju mesto stanovanja.

foto: Youtube/Printscreen

Ovo seoce se nalazi u okrugu Peruđi u pokrajini Umbriji, na nadmorskoj visini od 900 metara, što ga čini teško pristupačnim mestom.

Međutim, uprkos ovakvom položaju, dva muškarca ne smatraju da su zaštićeni od kovid-19, koji je odneo skoro 37.000 života u Italiji.

Karili je za CNN rekao da se jako plaši da se ne zarazi novim virusom i da nema nikoga ko bi o njemu mogao da brine ukoliko se razboli.

foto: Youtube/Printscreen

"Ja sam star, ali želim da nastavim da živim ovde i da se brinem o svojim ovcama, vinovoj lozi, košnicama, voćnjaku. Da berem tartufe i pečurke. Ja uživam u životu", rekao je Karili.

Nobili smatra da bi nepridržavanje propisanih mera od strane bilo kojeg od njih dvojice predstavljalo nepoštovanje, uprkos izuzetnim okolnostima u kojima žive.

On tvrdi da nošenje maski i poštovanje distance nije samo iz zdravstvenih razloga, kao i da nije u pitanju nešto što može biti ocenjeno kao dobro ili loše.

"Ukoliko postoje pravila, morate da ih poštujete za svoje dobro i dobro drugih ljudi. To je stvar principa", tvrdi Nobili.

Karili je rođen u selu, ali je veći deo svog života proveo u Rimu, pre nego što se vratio u svoj dom iz detinjstva.

Nabili, brat Karilijevog devera, takođe je odabrao da svoje penzionerske dane provede u Nortozčeu.

Iako uglavnom žive sami, i dalje povremeno odlaze u posetu svojim porodicama.

U Italiji je u ovom trenutku na snazi odredba o obaveznom nošenju maski na otvorenom i u zatvorenim prostorima, izuzev u kući, kao i pravilo o obaveznoj distanci između ljudi od jednog metra.

Italija je juče potvrdila rekordan dnevni porast broja obolelih, sa 8.804 zabeleženih slučajeva.

Prema poslednjim podacima, u Italiji je od početka pandemije korona virusom zaraženo 381.602 ljudi, a preminulo 36.372.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track