PUCNJI NA DEMONSTRANTE U BELORUSIJI: Policija odgovorila kada su im kola zasuli kamenicama (VIDEO)
Foto: Screenshot Tviter video

opasno

PUCNJI NA DEMONSTRANTE U BELORUSIJI: Policija odgovorila kada su im kola zasuli kamenicama (VIDEO)

Planeta -

Beloruska policija ispalila je na protestu u Minsku nekoliko upozoravajućih hitaca u vazduh gumenim mecima nakon što su demonstranti počeli da bacaju kamenje na njihova vozila, izjavio je za Sputnjik portparol pres-službe gradske policijske uprave Roman Laškevič.

„Nekoliko hitaca upozorenja ispaljeno je gumenim mecima u vazduh nakon što je agresivni deo gomile počeo da baca kamenje na vozila policajaca“, rekao je Laškevič.

Kolona od više hiljada učesnika neodobrenog protesta približila se kordonu snaga bezbednosti na raskrsnici Partizanske avenije i Ulice Kuljašova u Minsku.

​Broj učesnika znatno se povećao od početka protesta, a novopristigli nastavljaju da se slivaju u kolonu iz susednih ulica. Gomila nastavlja da se kreće od centra grada prema periferiji duž Partizanske avenije, ali su im snage bezbednosti preprečile put.

U prestonici Belorusije održava se još jedan skup opozicije pod nazivom „Partizanski marš“. Ranije se kolona od nekoliko hiljada ljudi okupila na Partizanskoj aveniji i krenula prema Minskom kružnom putu. Na taj način želeli su da privuku pažnju radnika velikih gradskih fabrika, koje se nalaze duž rute. Početkom nedelje, opozicija je pozvala na štrajk radnike u velikim fabrikama zemlje.

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track