KORONA MUTIRALA NA SEVERU EVROPE: Ovakva promena još nije viđena, evo zašto bi to moglo da bude veoma opasno
Foto: EPA/Ole Berg-Rusten

novi problemi

KORONA MUTIRALA NA SEVERU EVROPE: Ovakva promena još nije viđena, evo zašto bi to moglo da bude veoma opasno

Planeta -

Nova mutacija SARS-CoV-2 koronavirusa otkrivena je u Norveškoj, tvrdi glavni lekar opštine Trondhajm Tove Restad.

Norveški tabloid Verdens Gang preneo je danas da je nova mutacija korona virusa bez presedana u Norveškoj identifikovana u Trondhajmu na severu zemlje.

Rusija, međutim, nije identifikovala nijedan novi soj korona virusa koji bi se mogao fundamentalno razlikovati od onog koji cirkuliše u drugim zemljama, saopštio je nadzorni organ za zaštitu potrošača Rospotrebnadzor.

Navodi se da Rusija sistematski proučava genetsku raznolikost verzija SARS-CoV-2 u opticaju, kao i da se više od 150 genoma dekodira mesečno.

foto: Profimedia

"Dobijeni podaci se koriste za analizu relevantnosti sistema dijagnostičkih testova i pomoć u identifikovanju uvezenih slučajeva i proceni regionalnih karakteristika genetske raznolikosti SARS-CoV-2. Do danas u Rusiji nisu izdvojeni sojevi koji bi se mogli drastično razlikovati od poznatih u prometu u drugim zemljama", navodi se u saopštenju.

Međutim, norveško Ministarstvo zdravlja navodi da je jedinstvena mutacija koronavirusa otkrivena među ljudima koji su putovali autobusom u različite krajeve zemlje.

"Virus pripada genetskoj podgrupi i ima jedinstvene mutacije koje dosad nismo videli u Norveškoj. Jedna od ovih mutacija bi mogla da poveća sposobnost virusa da inficira ćelije i tako bude još više zarazan", navodi se.

Više od 100 novozaraženoh slučajeva povezano je sa 6-dnevnim putovanjem koje je počelo 15. septembra. Grupa je imala 6 noćenja na različitim lokacijama na turi kroz različite delove Norveške. Putnici su bili starosti od 67 do 84 godine.

Naučnici su utvrdili da jedna varijanta virusa ima drugačiju sposobnost da se veže za ljudske ćelije. Kako kažu, ovo je prvi put da je ta mutacija uočena u Norveškoj i za sada se ne zna kako je virus ušao u zemlju.

Takođe, nije poznato i da li ovaj soj virusa uzrokuje mnogo ozbiljniju formu bolesti.

Dalja istraživanja trebalo bi da pruže preciznije odgovore.

Kurir.rs/Tanjug/Norway Today

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track