ASTEROID BENU BI MOGAO DA DA ODGOVORE O POČETKU ŽIVOTA NA ZEMLJI: Sve je prošlo savršeno, večeras smo ispisali istoriju (VIDEO)
Foto: Profimedia/NASA/Goddard/Zuma Press

istorijska misija

ASTEROID BENU BI MOGAO DA DA ODGOVORE O POČETKU ŽIVOTA NA ZEMLJI: Sve je prošlo savršeno, večeras smo ispisali istoriju (VIDEO)

Planeta -

Svemirska letelica NASA dodirnula je površinu asteroida Benu i sakupila uzorak stene koja potiče od početka našeg Sunčevog sistema.

Asteroid Benu mogao bi, kako navodi Rojters, da dâ odgovore o početku života na Zemlji.

Mehanička ruka sonde „Oziris Reks“, duga 3,35 metara prikupila je uzorke u blizini severnog pola asteroida. Operacija u trajanju od 16 sekundi zahtevala je visoku preciznost, a uspešno je obavljena na udaljenosti od čak 330 miliona kilometara od Zemlje.

„Sve je prošlo savršeno. Večeras smo ispisali istoriju“, rekao je nekoliko minuta nakon kontakta šef misije Dante Loreta.

Sonda će tokom dana poslati slike kolekcije uzoraka, kako bi naučnici utvrdili koliko je materijala prikupljeno i da li je potreban još jedan pokušaj prikupljanja uzoraka.

​Ako se utvrdi da je misija bila uspešna, sonda će krenuti nazad ka Zemlji, a njen dolazak se očekuje 2023. godine.

Sonda duga šest metara, kružila je oko asteroida Benu, koji se nalazi na više od 100 miliona kilometara od Zemlje, od kraja 2018. godine kako bi se pripremio za ovu vrlo složenu operaciju.

Inače, tokom misije NASA otkriveno je da asteroid Benu na sebi nosi vodu i tragove organskog materijala i mogao bi da seje život po svemiru.

Naučnici NASA pretpostavljaju da uzorci sa Benua možda nose materiju koja do sada nije zabeležena ni na jednom meteoritu i da bi organski materijal nađen na njemu mogao da ukaže na primitivnu biologiju u univerzumu,

Prošle godine Japan je uspeo sa svojom sondom Hajabusa2 da prikupi malu količinu prašine s drugog asteroida, Rajugua i na putu je nazad na Zemlju.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track