Najnovije vesti

NA KORAK DO TREĆEG SVETSKOG RATA: Na jednoj strani Kina, a nasuprot 4 velike sile koje Peking opasno iritira! (VIDEO)
Foto: EPA / US Navy

opasno

NA KORAK DO TREĆEG SVETSKOG RATA: Na jednoj strani Kina, a nasuprot 4 velike sile koje Peking opasno iritira! (VIDEO)

Planeta

Strah od otvorenog sukoba u istočnoj Aziji porastao su nakon što se Australija složila da se pridruži SAD-u, Japanu i Indiji da se pridruže pomorskim vežbama za koje stručnjaci tvrde da su usmerene na Kinu.

Odnosi između Pekinga i niza njegovih suseda naglo su se pogoršali poslednjih meseci zbog sporova oko teritorije i trgovine. 2017. godine reformisan je bezbednosni savez Kvad, koji čine SAD, Indija, Japan i Australija.

U ponedeljak je Indija pozvala Australiju na njene predstojeće pomorske vežbe u Malabaru, na kojima će takođe biti snage iz SAD-a i Japana.

Prethodno je Indija, koja istorijski nije bila svrstana, odbacila australijsku umešanost zbog straha da ne uvredi Peking.

Međutim, odnosi između Nju Delhija i Kine dramatično su se pogoršali ove godine s nizom oružanih sukoba duž njihove sporne granice.

Godišnja pomorska vežba Malabar započela je 1992. godine između Sjedinjenih Država i Indije, a Japan je postao stalni učesnik 2015. godine.

Govoreći za South China Morning Post (SCMP) Džon Bleklend, profesor u Centru za strateške i odbrambene studije Australijskog nacionalnog univerziteta, rekao je da je jasno da je proširena vežba Malabar usmerena na Kinu.

„Ovde je jedan zajednički faktor - i nije teško razaznati šta je to - koji pokreće ove zemlje koje inače ne bi želele da blisko sarađuju kako bi odjednom prevazišle svoju nevoljkost, neizvesnost i nelagodu da udvostručim postizanje ovog aranžmana.

„Kina je ovo u velikoj meri sama sebi nanela.

„Njegova diplomatija„ vučjeg vuka “, nespremnost za pregovore o Južnokineskom moru, asertivnost preko Indijskog okeana i asertivnost u južnom Tihom oceanu izazvali su znatnu nelagodu i potkopali popularne poglede na Kinu.“

Maris Pejn, australijsko ministarstvo spoljnih poslova, rekla je da četiri sile Kvad planiraju da "rade zajedno na održavanju mira i stabilnosti u našem regionu".

U izjavi indijskog ministarstva odbrane kaže se da su učesnici posvećeni „međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima“ i „slobodnom, otvorenom i indo-pacifičkom indo-pacifiku“.

Odnosi između Australije i Kine brzo su opali nakon što je Kanbera još u aprilu zatražila nezavisnu međunarodnu istragu porekla pandemije koronavirusa.

Kao odgovor Peking je uzvratio restriktivnim merama usmerenim na australijsku govedinu i ječam.

Kurir.rs/Express.co.uk

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...