KAKAV DRUGI TALAS? Švedske vlasti novim merama ponovo prkose ostatku sveta! (VIDEO)
Foto: EPA-EFE/Amir Nabizadeh

hrabro

KAKAV DRUGI TALAS? Švedske vlasti novim merama ponovo prkose ostatku sveta! (VIDEO)

Planeta -

Stariji Šveđani mogli bi prekinuti karantin, najavila je vlada u četvrtak, ukazujući na niže stope zaraze koronavirusom nego na proleće i na sve veću potrebu da se uzme u obzir mentalno zdravlje starijih.

Mnoge zemlje širom Evrope ponovo uvode ograničenja da bi se nosile sa porastom infekcija, ali švedska zdravstvena agencija kaže da nema indikacija o drugom talasu koronavirusa u Švedskoj.

Švedska je u borbi protiv pandemije zauzela drugačiji pristup od većine evropskih zemalja. Oslanjao se na promociju fizičkog razmaka, ali izolovanih domova za starije zbog visoke stope smrtnosti među njima. Broj novih slučajeva u nordijskoj zemlji neprekidno raste poslednjih nedelja, ali je na nižem nivou u odnosu na stanovništvo nego u drugim evropskim zemljama u kojima se svakodnevno postavljaju novi rekordi.

U Švedskoj je ukupno oko 107.000 zaraženih i 5.900 mrtvih. „Agencija za javno zdravlje odlučila je da će starije osobe i osobe u posebno rizičnim grupama biti podvrgnute istim preporukama kao i ostatak stanovništva“, rekla je novinarima ministarka zdravlja Lena Halengren. Broj smrtnih slučajeva u Švedskoj je višestruko veći nego kod nordijskih suseda, ali je manji nego u zemljama koje su uvele strože mere kao što su Španija i Italija.

Do sada je onima preko 70 godina rečeno da izbegavaju fizički kontakt i javni prevoz i da se drže dalje od prodavnica i drugih javnih prostora. Zvaničnici kažu da su mere smanjile stopu zaraze, ali su negativno uticale na dobrobit mnogih starijih osoba. Agencija kaže da bi sa nižim stopama zaraze, više znanja o bolesti i manje opterećenim zdravstvenim sistemom nego na proleće, stariji trebalo da slede preporuke koje važe za sve Šveđane.

To uključuje izbegavanje velikih okupljanja, boravak kod kuće kod prvih znakova bolesti i održavanje fizičke distance. Hallengren je upozorio da to ne znači povratak u normalu. "Svakodnevni život ne može biti onakav kakav je bio pre pandemije", rekao je ministar zdravlja. „Ali postoji puno životnih stilova koji nisu samo preživljavanje.“

Kurir.rs/Bljesak.info

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track