PUTIN O SAVEZU SA KINOM: Nije da Rusiji to treba, ali ako se udružimo u budućnosti...
Foto: Profimedia

jasno

PUTIN O SAVEZU SA KINOM: Nije da Rusiji to treba, ali ako se udružimo u budućnosti...

Planeta -

Savez dve od tri najmoćnije vojske na planeti duboko bi promenio svetski poredak.

Vladimir Putin smatra da je ujedinjenje Rusije i Kine moguće u budućnosti, ali da to još nije neophodno.

Tokom svog govora na virtuelnom sastanku debatnog kluba Valdai, Putin je naglasio da Rusiji „nije potreban„ savez sa Kinom, „ali, u teoriji, to je sasvim moguće zamisliti“. Velesile se približavaju i zajedno izvode zajedničke vežbe.

Valdai je ruski think tank i forum osnovan 2004. U njemu se održava godišnji sastanak kojem prisustvuje Putin. Manifestacija se obično održava u Sočiju, ali je zbog Covid-19 raspored promenjen ove godine.

„Rusko-kineski odnosi dostigli su bez presedana visok nivo“, rekao je predsednik. Osjećamo veliko poštovanje jedni prema drugima, imamo snažne, stabilne i, što je najvažnije, efikasne radne odnose u svim oblastima. “

Moskva i Peking trenutno blisko sarađuju na mnogim poljima, uključujući i vojsku. U septembru je Kina sa ostalim saveznicima učestvovala u glavnoj zajedničkoj vežbi Rusije Kavkaz 2020. Prema Putinu, dve države „razmenjuju najbolja iskustva u oblasti vojne saradnje“, a saradnja postoji i na veoma visokom nivou u tehnološkoj sferi. Pored toga što koristi ruskim oružanim snagama, partnerstvo takođe povećava odbrambenu sposobnost Kine, objasnio je on.

„Nije stvar samo u razmeni proizvoda, prodaji vojne robe i razmeni tehnologija“, objasnio je predsednik. "Ovde postoje neke vrlo osetljive stvari."

Kinesko-ruska saradnja trenutno je prvenstveno na ekonomskom nivou, a obim trgovine između dve zemlje premašio je prošle godine 111 milijardi dolara zarade. Poslednjih godina i Peking i Moskva usredsredili su se na prekograničnu trgovinu i sarađivali na dedolarizaciji valuta. U prvom kvartalu 2020. godine udeo gotovine u trgovini između zemalja prvi put je pao ispod 50 odsto. U avgustu je ruski glavni analitičar Aleksej Maslov objasnio da se partnerstvo supersila približava „prekretnici“.

„Saradnja Rusije i Kine u finansijskoj sferi govori nam da se konačno približava vreme za nastanak novog međusobnog saveza“, rekao je Maslov za japansko izdanje Nikkei Asian Reviev.

Kurir.rs/Logično

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track