Tužilaštvo traži po tri godine zatvora za pankerke
Foto: REUTERS

Bore se protiv Putina

Tužilaštvo traži po tri godine zatvora za pankerke

Planeta -
Marija Aljohina (24), Nadežda Tolokonjikova (22) i Jekaterina Samucevič (29) su u pritvoru već pet meseci, posle hapšenja koje je usledilo posle njihovog upada u crkvu 21. februara i izvođenja "pank molitve" u kojoj od Bogorodice traže da otera Putina sa vlasti

MOSKVA - Rusko državno tužilaštvo zatražilo je po tri godine zatvora za članice pank benda "Pusi rajot", kojima se sudi zbog izvođenja "pank molitve" u moskovskoj crkvi Hrista spasitelja u kojoj se traži odlazak sa vlasti ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Ovi postupci okrivljenih jasno pokazuju religijsku mržnju i neprijateljstvo", rekao je tužilac Aleksej Nikiforov u završnoj reči.

"Reč je o ozbiljnom zločinu i tužilaštvo smatra da je neophodna izolacija okrivljenih od društva i kazna lišavanja slobode", rekao je Nikiforov, prenele su agencije.

Marija Aljohina (24), Nadežda Tolokonjikova (22) i Jekaterina Samucevič (29) su u pritvoru već pet meseci, posle hapšenja koje je usledilo posle njihovog upada u crkvu 21. februara i izvođenja "pank molitve" u kojoj od Bogorodice traže da otera Putina sa vlasti.

One su optužene sa huliganizam motivisan verskom mržnjom, što povlači maksimalnu moguću kaznu zatvora do sedam godina.

Činjenica da je moskovski sud u petak odbio da sasluša većinu svedoka odbrane ukazuje da bi tri devojke mogle da dobiju duge zatvorske kazne, a i grupe za ljudska prava smatraju da ih čekaju stroge kazne.

Suđenje pobuđuje veliko interesovanje kako u Rusiji, tako i svetu. Više međunarodnih organizacija već mesecima pozivaju ruske vlasti na odustanu od procesa i strogog kažnjavanja ženskog benda.

Putin je prošle nedelje izjavio da, prema njegovom mišljenju, članice pank grupa ne bi trebalo da dobije strogu kaznu zbog tog incidenta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track