VEĆI ODZIV ZA RANO GLASANJE NEGO 2016. GODINE: Na predsedničkim izborima u SAD do sada glasalo 59 miliona ljudi
Foto: Profimedia/Claudio De La Rosa/Zuma Press

američki predsednički izbori

VEĆI ODZIV ZA RANO GLASANJE NEGO 2016. GODINE: Na predsedničkim izborima u SAD do sada glasalo 59 miliona ljudi

Planeta -

Rano i dopisno glasanje za predsedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama 3. novembra već je premašilo nivo zabeležen pre četiri godine, pokazuje nezavisno istraživanje čiji rezultati su objavljeni u nedelju.

US Election Project, institut osnovan pri Univerzitetu na Floridi, objavio je devet dana pre izbora da je do nedelje glasalo 59 miliona birača, javlja AFP.

Godine 2016. rano je glasalo 57 miliona birača, lično ili putem pošte, objavila je mrežna stranica US Election Assistance Commissiona.

Milioni Amerikanaca glasali su ranije zabrinuti zbog nastavka pandemije koronavirusa ili motivirani suparništvom republikanskog predsednika Donalda Trampa i bivšeg demokratskog potpredsednika Džozefa Bajdena.

Za sada demokrate, koji su ove godine uveliko podsticali rano glasanje, prednjače u odzivu, ali se još ne zna hoće li to uticati na konačan ishod izbora.

Reuters navodi da se američki zvanični zaduženi za sprovođenje izbora suočavaju ove godine s nizom izazova, s obzirom na to da je povećano nepoverenje javnosti u rezultate izbora.

Agencija podseća da su najviši zvaničnici iz sektora sigurnosti SAD-a prošle sedmice upozorili da Rusija i Iran upadaju u američki izborni sistem.

Poslednja ankteta Reutersa i Ipsosa pokazuje da na nacionalnom nivou Džozef Bajden vodi ispred Donalda Trampa sa osam procenata, 51:43 odsto.

Anketa je obuhvatila 2.649 ispitanika, među kojima 1.039 pristalica Trampa i 1.153 Bajdena.

Kurir.rs/Klix.ba

Foto: Profimedia/Claudio De La Rosa/Zuma Press

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track