NATO NA MUKAMA, PUTIN PREDLOŽIO: Ruski stručnjaci da posete NATO baze u Evropi a njihovi ruske, da se uvere o rasporedu raketa!
Foto: EPA / MICHAIL KLIMENTYEV / Kremlin

moratorijum na raspoređivanje raketa

NATO NA MUKAMA, PUTIN PREDLOŽIO: Ruski stručnjaci da posete NATO baze u Evropi a njihovi ruske, da se uvere o rasporedu raketa!

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin predložio je danas da NATO i Rusija izvrše međusobne inspekcije vojnih baza kako bi obezbedili moratorijum na razmeštanje novih raketa u Evropi nakon što je prošle godine propao američko-ruski sporazum o nuklearnom naoružanju.

Sjedinjene Američke Države i Rusija povukle su se iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), potpisanog 1987. godine, međusobrno se optužujući za kršenje.

Ipak, Putin se obavezao da neće raspoređivati oružje koje je zabranjeno sporazumom, sve dok SAD takvo oružje ne raspoređuju u Evropi.

Izlazak SAD iz Sporazuma o INF "bio je ozbiljna greška koja je povećala rizik od trke u raketnom naoružanju i mogućnosti za konfrontaciju", rekao je Putin.

"U takvoj situaciji potrebni su energični napori kako bi se smanjio nedostatak poverenja, ojačala regionalna i globalna stabilnost i smanjili rizici koji potiču iz nesporazuma i neslaganja na polju raketnog naoružanja", dodao je ruski predsednik.

foto: EPA / MICHAIL KLIMENTYEV / Kremlin

Rekao je da bi u okviru međusobnih inspekcija ruski stručnjaci mogli da posete američke objekte protivraketne odbrane u Evropi, a zauzvrat bi Rusija ponudila pristup NATO ruskim jedinicama u Kaljingradskoj oblasti, kako bi se uverila da nisu opremljene krstarećim raketama 9M729.

SAD su optužile Rusiju za kršenje sporazuma INF raspoređivanjem ovih projektila, što je Rusija demantovala.

Putin je danas ponovio da Rusija nije prekršila sporazum raspoređivanjem raketa, ali je rekao da bi Rusija mogla da se uzdrži od njihovog raspoređivanja u zapadnom delu zemlje "u duhu dobre volje" sve dok NATO ne bude stacionirao oružje koje je INF prethodno zabranio u Evropi.

Putinov potez dolazi usred neizvesnosti oko Novog START sorazuma o kontroli naoružanja koji ističe u februaru.

Novi START su 2010. godine potpisali tadašnji predsednici dve zemlje, Barak Obama i Dmitrij Medvedev, i on ograničava njihove nuklearne arsenale na najviše 1.550 raspoređenih nuklearnih bojevih glava i 700 nuklearnih projektila i bombardera i predviđa kontrole na terenu kako bi se utvrdilo poštovanje propisa.

Novi START je jedini preostali američko-ruski sporazum o kontroli naoružanja nakon što su se najpre SAD a potom i Rusija povukli iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF).

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA / MICHAIL KLIMENTYEV / Kremlin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track