STRAHUJEMO DA ĆE SE KOŠMAR VRATITI, PRAVIMO ISTE GREŠKE: Nedaleko od Bergama se pojavilo novo žarište korone, građani u panici
Foto: Profimedia/IPA / BACKGRID/Backgrid UK

kovid-19

STRAHUJEMO DA ĆE SE KOŠMAR VRATITI, PRAVIMO ISTE GREŠKE: Nedaleko od Bergama se pojavilo novo žarište korone, građani u panici

Planeta -

Kada je pandemija u martu pogodila Bergamo, mrtvačnice i groblja su se brzo napunili.

"Imali smo 50-60 pokojnika dnevno, dva meseca su pristizali u tom broju", kaže za „Observer“ upravnik groblja u ovom italijanskom gradu.

"Bilo je užasno. A sada ponovo raste stopa novih infekcija. Mladi prenose bolest na starije, pa će umrli uskoro ponovo početi da pristižu", kaže on.

Svima su se urezale u sećanje zastrašujuće slike vojnih kamiona koji su u martu, kada je severna italijanska provincija Lombardija bila epicentar pandemije, prevozili umrle od korona virusa na sahranu ili kremaciju.

Posle nekoliko meseci relativnog mira, Italija se suočava sa dramatičnim pogoršanjem situacije, prenosi Blic. Procenjuje se da je u prvom talasu kovid-19 odneo više od 7.000 života u Lombardiji, koja beleži najveći udeo u ukupnim žrtvama zaraze u Italiji (37.000 potvrđenih slučajeva). U subotu je broj zaraženih na nivou države porastao za 19.644, od kojih 4.956 otpada na Lombardiju, a zatim slede Veneto, Kampanija i Lacio.

Milano, oko 50 kilometara od Bergama, epicentar je novog talasa, a Lombardija trenutno beleži najnižu stopu rasta.

Međutim, budući da znaju koliko brzo situacija može da se promeni, ljudi u Bergamu upijaju vesti iz Milana kao sunđer: sve su već videli i ježe se pri pomisli na pretrpane bolnice, bolesne zdravstvene radnike, epidemije u staračkim domovima. Boje se smrti.

"Strahujemo da će se košmar vratiti", kaže Luka Remondini, vlasnik bara kome je tetka umrla od korona virusa, dok je majka takođe obolela, ali se, srećom izvukla.

Lombardija je prva od 20 italijanskih regija koja je uvela policijski čas od 23 h do 5 ujutro počevši od 22. oktobra, nakon što su stručnjaci upozorili da će se bez te mere do kraja meseca broj prijema na intenzivnu negu šestostruko povećati, a prijem u opšte bolnice učetvorostručiti, prenosi Gardijan.

Lekari, međutim, kažu da Lombardija, uprkos bogatstvu i velikom broju stručnjaka, ništa nije učinila da se bolnice bolje pripreme za očekivani skok broja zaraženih u jesen, prenosi Blic. U pismu regionalnim vlastima, koje je potpisalo više od 600 zdravstvenih radnika, navode da je ista greška napravljena i u martu.

"Na primer, trebalo je od početka da imamo plan za razdvajanje obolelih od kovida od drugih pacijenata", smatra Pjetro Brambiljaska, anesteziolog u Bolnici "Papa Jovan XXII" u Bergamu.

"To su uradili u Kini, napravili su kovid bolnice. Isto je trebalo i mi da uradimo kako bismo bili spremni za lečenje svih pacijenata izvan glavnih struktura, te mogli da kontrolišemo zarazu i, istovremeno, lečimo pacijente od drugih bolesti", kaže on.

Relativna smirenost vlasti u provinciji može se objasniti činjenicom da je značajan udeo stanovništva možda postao otporan na bolest.

"Trideset odsto je bilo izloženo virusu, neki su imali simptome, a neki ne. Zajedno sa povećanim oprezom to može biti razlog što su bolje zaštićeni od ostalih u ovom trenutku", kaže gradonačelnik Bergama Đorđo Gori.

Dijego Federiči, iz Martinenga, kome su oba roditelja u roku od nekoliko dana umrla od kovida-19, ne veruje da je Italija spremna da se uhvati u koštac s novim talasom.

"Bojim se da će se završiti novim masakrom, uglavnom zbog neznanja", kaže on i dodaje da mu je pre nekoliko dana neki čovek iz Milana rekao da „virus ne postoji“, prenosi Gardijan.

"Rekao sam mu: „Pogledaj koliko moja mama teško diše.“ Izgleda da je tek tada promenio mišljenje", rekao je on.

Kurir.rs/Observer/Gardijan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track