Najnovije vesti

BELA KUĆA PROGLASILA POBEDU NAD KORONOM, A U SAD RASTE BROJ ZARAŽENIH: "Kraj pandemije" stavljen na sam vrh Trampovih dostignuća
Foto: Profimedia

KAMPANJA

BELA KUĆA PROGLASILA POBEDU NAD KORONOM, A U SAD RASTE BROJ ZARAŽENIH: "Kraj pandemije" stavljen na sam vrh Trampovih dostignuća

Planeta

Kancelarija za nauku i tehnologiju Bele kuće objavio je da se "okončava pandemija koronavirusa", što je stavljeno na sami vrh dostignuća Trampove administracije uprkos tome što je samo prošle sedmice gotovo pola miliona Amerikanaca bilo pozitivno na koronavirus.

Izveštaj ove kancelarije Bele kuće napisan je na 62 stranice, a u njemu su opisana sva "dostignuća Trampove administracije u protekle četiri godine".

Među istaknutim uspesima navedeno je i "završavanje pandemije koronavirusa", a to saopštenje Bele kuće je poslano svim američkim medijima.

"Od početka pandemije uprava je preduzela odlučne akcije kako bi angažovala naučnike i zdravstvene radnike iz akademske zajednice, industrije i vlade da istražuju, rade na lečenju i pobede bolest koju izaziva koronavirus", navedeno je, između ostalog, u tom saopštenju.

Ovakve izjave Bele kuće dolaze u trenutku kada se u SAD-u beleže rekordni brojevi zaraženih koronavirusom.

Samo je prošle sedmice postignut novi, tragični rekord od 83.000 novozaraženih u jednom danu, odnosno 70.000 u proseku u poslednjih sedam dana, što je najveći broj od početka pandemije.

U bolnicama se nalazi skoro 45.000 ljudi zaraženih koronavirusom. Pre mesec u bolnicama je bilo oko 30.000 pacijenata.

CNN je podsetio da je Tramp u više navrata umanjivao brojeve zaraženih govoreći da je za to krivo "masovno testiranje".

Međutim, slučajevi zaraze su pogodili i Trampovu administraciju među kojima je najmanje pet pomoćnika Majkla Pensa, kandidata za potpredsednika bilo pozitivno na koronavirus.

Nakon medijskih upita za komentar, portparolka kancelarije Kristina Baum ukazala je na celi izveštaj te istakla sva bitna dostignuća Trampove administracije.

"Veliki posao koji Trampova administracija radi na okončanju pandemije je glavni prioritet i vredan isticanja", navela je.

Baum se opravdala da u tom saopštenju nije rečeno da je pandemija okončana već da su hteli da istaknu dostignuća Trampove administracije u borbi protiv koronavirusa.

U SAD-u je do sada više od 8,7 miliona osoba zaraženo koronavirusom, a umrlo je oko 226.000 ljudi.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...