DŽINOVSKI STRŠLJEN PONOVO ZAPANJIO NAUČNIKE: Uklonili gnezdo i usisali ih, a svih 85 insekata i dalje živo! Evo zašto su opasni
Foto: Facebook/Washington State Department of Agriculture

sačuvaće ih

DŽINOVSKI STRŠLJEN PONOVO ZAPANJIO NAUČNIKE: Uklonili gnezdo i usisali ih, a svih 85 insekata i dalje živo! Evo zašto su opasni

Planeta -

Odeljenje za poljoprivredu države Vašington objavilo je da su uništili prvo pronađeno gnezdo azijskih džinovskih stršljena u SAD-u.

Međutim, dva dana nakon "uništenja" 85 insekata je i dalje bilo živo u dugačkoj plastičnoj cevi.

Podsetimo, entomolozi su uhvatili tri stršljena koristeći kao mamac džem od jagode. Nakon toga stavili su na njih uređaj za praćenje uz pomoć konca za zube, pa su ih pustili i pratili.

Noseći zaštitnu opremu usisali su insekte iz unutrašnjosti drveta.

Iako su možda mislili da usisani stršljenovi neće preživeti, oni se i dalje dobro drže.

Kako su saopštili naučnici, uhvaćeni stršljenovi neće biti uništeni već će poslužiti za istraživanje kako bi se razotkrile sve tajne ove invazivne vrste.

Posao još nije završen jer se veruje da u istom području postoji još najmanje 3 gnezda.

Azijski divovski stršljen je invazivna vrsta koja u samo nekoliko sati može da uništi pčelinju košnicu. Iako mogu biti smrtonosni po čoveka, veću štetu nanose pčelama. Ipak, svake godine zabeleženo je više desetina smrtnih slučajeva zbog uboda te vrste. Matice mogu da narastu do 3 cm dužine, a radilice do 2,5.

U Americi je prvi put primećen u decembru prošle godine nadomak Blejna, a prvo gnezdo je uhvaćeno ovog jula, a do sada ih je pronađeno oko 20 i to u okrugu Vatkom.

Obično se ova vrsta nalazi u Kini, Japanu, Tajlandu, Južnoj Koreji, Vijetnamu i drugim azijskim zemljama.

Za sada nije jasno kako se pojavila u Severnoj Americi. Veruje se da je sa azijskog kontinenta džinovski stršljen prvi put stigao u Francusku 2004. godine i od tada se brzo proširio, a u Velikoj Britaniji je uočen 2016. godine.

Kurir.rs/Dejli mejl

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track