Najnovije vesti

VIŠE OD 600 DECE DŽIHADISTA IZ EVROPE U SIRIJI: Čak trećina mališana je poreklom iz Francuske, a 70 odsto ih je mlađe od 5 godina!
Foto: Profimedia / Delil SOULEIMAN / AFP

belgijska studija

VIŠE OD 600 DECE DŽIHADISTA IZ EVROPE U SIRIJI: Čak trećina mališana je poreklom iz Francuske, a 70 odsto ih je mlađe od 5 godina!

Planeta

Više od 600 dece evropskih džihadista od kojih je jedna trećina iz Francuske, trenutno se nalazi u kampovima na severoistoku Sirije na području pod kontrolom Kurda, saopštili belgijski istraživači koji se žale ne inertnost evropskih vlada.

Stručnjaci za džihadizam Instituta Egmon u Briselu navode da ima od 620 do 680 dece državljana Evropske unije koji su, zajedno sa majkama u kampovima Rodž i Al Hol, gde se od 2019. godine nalaze mnogi bivši borci Islamske države.

Ako se na taj broj doda i oko 400 odraslih u zatvoru u provinciji Hasake, u Siriji ima više od 1.000 Evropljana, navodi se u studiji koja se oslanja na zvanične podatke i informacije nevladinih organizacija koje deluju na tom području. 

foto: Profimedia / Delil SOULEIMAN / AFP

Francuska ima najviše svojih državljana u Siriji, od 150 do 200 odraslih i od 200 do 250 dece. Po broju državljana posle Francuske slede Nemačka, Holandija, Švedska, Belgija i Velika Britanija.  

U studiji se navodi da između 60 i 70 odsto dece ima manje od pet godina, ostali manje od 12 godina. Dodaje se da je za dve godine oko 60 dece iz Sirije vraćeno u neku evropsku zemlju.

Kurir.rs / Beta,  Foto: Profimedia / Delil SOULEIMAN / AFP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...