jasno

DETALJI KOJE NISTE ZNALI O BAJDENOVOM ŽIVOTU: Bio je loš učenik, ali odličan fudbaler i plagijator (KURIR TELEVIZIJA)

Planeta -

U proleće 2019. Džo Bajden je odlučio da uđe u predsedničku trku za nominaciju Demokratske partije, a krajem avgusta 2020. godine i zvanično postaje kandidat demokrata. Džozef Robinet "Džo" Bajden Mlađi rođen je 20. novembra 1942. godine u Skrantonu u Pensilvaniji, kao najstarije od četvoro dece. U sebi ima irske, francuske i engleske krvi, a izjašnjava se kao katolik. Kada je Džo imao jedanaest godina porodica se zbog ekonomskih problema preselila u Klejmon, na samom severu države Delaver. Iako je bio loš učenik, kažu da je bio prirodni vođa, pa su ga drugari u više navrata birali za predsednika odeljenja. U srednjoj školi Bajden se pokazao kao odličan igrač američkoga fudbala. Posle diplomiranja, upoznaje prvu suprugu Niliju Hanter koja će postati i majka troje njegove dece: sinova Džozefa III i Hantera i kćerke Naomi.

Upisuje doktorske studije prava gde biva optužen da je plagirao članak.

U svoju odbranu rekao je da je to uradio nenamerno, ali je ipak morao da pauzira jedan semestar.

Bajden se 1972. godine kandidovao za senatora Delavera. Sa vrlo malo novčanih sredstava uspeva da odnese tesnu pobedu. Samo mesec dana kasnije, cela njegova porodica učestvovala je u saobraćajnoj nesreći u kojoj mu ginu žena i jednogodišnja kćerka. U tom momentu, Bajden je razmišljao da se povuče s mesta senatora da bi se brinuo o povređenim sinovima. Ipak je odustao od toga, pa je senatorsku dužnost obavljao sve do januara 2009. godine, kada je postao potpredsednik u mandatu Baraka Obame.

Godine 1977. Bajden se oženio sadašnjom suprugom Džil, koja je četiri godine kasnije roditi kćerku Ešli. Dok je obavljao funkciju senatora, Džo Bajden je učestvovao na unutarstranačkim izborima 1987. za predsedničku nominaciju Demokratske stranke. Ta kampanja je, međutim, vrlo brzo obustavljena zbog objavljivanja njegovih privatnih i akademskih propusta i upitnog zdravstvenog stanja. Sledeće godine imao je dve operacije na mozgu i proveo čak sedam meseci ukupno u bolnici.

VEČERAS U 22 ČASA NA KURIR TELEVIZIJI SPECIJALNA EMISIJA „AMERIKA BIRA“

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track