TRAMP POD PRITISKOM: Pozivi predsedniku SAD da sarađuje sa Bajdenovim timom za transfer vlasti
Foto: Shutterstock

amerika

TRAMP POD PRITISKOM: Pozivi predsedniku SAD da sarađuje sa Bajdenovim timom za transfer vlasti

Planeta -

Predsednik SAD Donald Tramp je pod pritiskom da saradjuje sa timom izabranog predsednika Džoa Bajdena da osigura gladak transfer vlasti kada nova američka administracija preuzme dužnost u januaru.

Uprava za generalne poslove (GSA) zadužena je da zvanično prizna Bajdena kao izabranog predsednika čime počinje tranzicija, medjutim administratorka uprave koju je imenovao Tramp, Emili Marfi nije počela taj proces i nije dala naznake kada će to uraditi.

Nejasna situacija podstiče pitanja da li će Tramp koji nije javno priznao Bajdenovu pobedu i koji pogrešno tvrdi da su izbori ukradeni, sprečavati demokrate dok pokušavaju da formiraju novu vladu.

Ima malo presedana u savremeno vreme kada je predsednik stvarao takve probleme svom nasledniku, navodi agencija AP dodajući da je ulog posebno visok ove godine zato što će Bajden preuzeti dužnost u jeku pandemije korona virusa koja će zahtevati sveobuhvatni odgovor vlade.

"Američka nacionalna bezbednost i ekonomski interesi zavise od toga da savezna vlada jasno i brzo naznači da će vlada SAD poštovati volju američkog naroda i uključiti se u nesmetan i miran prenos vlasti", napisala je juče u Tviter poruci Džen Psaki, Bajdenova pomoćnica za tranziciju.

Savetodavni odbor nepartijskog Centra za predsedničku tranziciju takodje je pozvao Trampovu administraciju da odmah počne postizborni prelazni proces i da dozvoli Bajdenovom timu da u potpunosti iskoristi raspoložive resurse prema Zakonu o predsedničkoj tranzciji.

Američki mediji preneli su u subotu da je demokrata ;Bajden ;pobedio protivnika, republikanca Trampa pošto je prešao prag od 270 elektorskih glasova koliko je potrebno za pobedu.

Bajden ;je proglasio pobedu i dobija čestitke iz celog sveta, dok Tramp odbija da prizna poraz već navodi, bez konkretnih dokaza, da su izbori namešteni.

Bajden preduzima korake da formira vladu i pored pitanja da li će mu Tramp ponuditi tradicionalnu pomoć.

On se usmerio na korona virus, od koga je umrlo gotovo 240.000 Amerikanaca. Bajden će danas objaviti detalje o štabu koji će sastaviti planove da pokuša da stavi pandemiju pod kontrolom koje namerava da počne da primenjuje kada preuzme dužnost 20. januara.

Bajden je već imenovao bivšeg sanitarnog inspektora SAD doktora Viveka Martija i bivšeg komesara Uprave za hranu i drogu (FDA) Dejvida Keslera za kopredsedavajuće tog tima.

Bajden je takodje pokrenuo formiranje timova za pregled vladinih agencija u sadašnjoj administraciji. ; Medjutim proces ne može u punoj meri da počne dok Uprava za generalne poslove (GSA) ne proglasi Bajdena za izabranog predsednika. Opis šta za GSA predstavlja jasnog pobednika izbora je pravno nejasan i zbog toga su naredni koraci, posebno kratkoročno nejasni. Rukovodstvo te uprave treba da deluje nezavisno i nepartijski.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track