BAJDENOV PLAN ZA BORBU PROTIV KORONE U 7 TAČAKA: Ovako će nova američka administracija pokušati da pobedi pandemiju
Foto: EPA/ANDREW HARNIK

borba protiv virusa

BAJDENOV PLAN ZA BORBU PROTIV KORONE U 7 TAČAKA: Ovako će nova američka administracija pokušati da pobedi pandemiju

Planeta -

Za vreme izborne kampanje, Džozef Bajden i Kamala Haris posebnu pažnju posvetili su borbi protiv pandemije koronavirusa koja je pogodila svet.

Za razliku od Donalda Trampa koji je tokom 2020. godine više puta pokazao koliko se nemarno odnosi prema propisanim pravilima u vezi zaštite protiv koronavirusa, demokratski kandidati Džo Bajden i Kamala Haris, objavili su detaljan i jasan plan prema kojem bi se trebalo kretati američko društvo i zdravstvo kada je u pitanju koronavirus.

Plan sadržava 7 tačaka, a mnogi misle kako je ovaj plan dokaz da Bajden može biti lider američkog naroda u borbi protiv koronavirusa.

Prva tačka plana odnosi se na testiranje. Trampov fijasko sa testiranjima, kako se navodi u planu, mora se pod hitno promeniti te se svim građanima SAD-a mora osigurati provereno i besplatno testiranje protiv virusa. Bajden plan za testove upoređuje sa Ruzveltovim ratnim planom nabavke oružja te ističe kako se sada moraju obezbediti ogromne količine testova kao što su se obezbeđivale ogromne količine naoružanja za vreme Drugog svetskog rata.

Druga tačka plana odnosi se na povećanje proizvodnje maski i zaštitne opreme kako za stanovništvo tako i za zdravstvene radnike.

Treća tačka tiče se organizacije institucija tokom pandemije. Potrebno je pružiti jasne, na dokazima utemeljene nacionalne smernice o tome kako bi se zajednice trebale ponašati u pandemiji te obezbediti dodatna sredstva za škole, male biznise i porodice kako bi što lakše prebrodili tešku situaciju.

Potrebno je napraviti plan za efikasnu distribuciju vakcina ističe Bajden u 4. tački. Bajden upozorava kako otkrićem vakcine posao nije gotov te da je potrebno investirati 25 milijardi dolara u njenu distribuciju.

Posebnu pažnju treba obratiti na starije stanovništvo i adekvatno ga zaštititi stoji u 5. tački programa.

U šestoj tački, Bajden se ponovo osvrnuo na nemaran odnos Trampa kada je u pitanju pandemija. Bajden ističe kako je potrebno obnoviti i proširiti rad bezbednosnih agencija kako bi se u budućnosti mogle predvideti i sprečiti potencijalne pandemije i druge opasnosti naročite one koje dolaze iz Kine. To bi se trebalo ostvariti obnovom Veća za nacionalnu bezbednost Bele kuće za globalnu zdravstvenu sigurnost koju je Trampova administracija zatvorila 2018. godine.

I za kraj, u sedmoj tački, Bajden smatra kako bi nošenje maski trebalo biti obavezno. U saradnji sa guvernerima država i američkim narodom potrebno je raditi na tome da svaki građanin SAD-a u zimskom periodu nosi maske. Na taj način bi se, prema procenama, spasilo više od 70 hiljada života.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja